17 jaar en een rijbewijs

Een auto rijbewijs staat garant voor vrijheid en gaan en staan waar je wil. Daarvoor heb je echter wel een auto, benzine en geld nodig om überhaupt te kunnen rijden. Wanneer jij je rijbewijs wil halen, bepaal je geheel zelf. Maar wat moet je nu eigenlijk doen om het te halen? Bij autorijschool Pompert kun je op je 17e al rijlessen volgen in Nuenen.

Een goede voorbereiding

Een rijbewijs kun je niet zo maar halen. Hier zijn regels voor. Vanaf je 16e kun je al beginnen aan de theorie. Om de theorie te halen zul je alle regels moeten kennen en de vragen van het theorie examen goed moeten beantwoorden. Dit examen bestaat uit theoretische vragen maar ook inzicht vragen komen aan bod. De inzicht vragen zijn een kwestie van vaak oefenen, op een gegeven moment krijg je vanzelf door hoe men denkt dat je moet handelen in een bepaalde situatie. Het theorie-examen behaal je wanneer je: minimaal 13 van de 25 vragen bij het onderdeel gevaarherkenning goed hebt, en je minimaal 35 van de 50 vragen bij het onderdeel verkeersregels en -inzicht goed hebt. Je hebt dus wat speling mocht je wat vragen fout maken.

De rijlessen

Wanneer je zestien en een half jaar oud bent mag je al beginnen met rijlessen. In tegenstelling tot een paar jaar geleden mag je dit nu dus anderhalf jaar eerder al doen. Tijdens de rijlessen leer je van a tot z hoe je auto rijdt en waar je allemaal op moet letten. Indien de rijschool beschikt over een rijsimulator kan het zijn dat je eerst in dit apparaat wat lessen kunt volgen. Zo krijg je al wat feeling met het autorijden voordat je de weg op gaat. De eerste les begint vaak met een introductie over de auto, waarna je zelf een stuk mag rijden. In de meeste gevallen mag je de eerste les alleen gas geven en sturen, mits je al ervaring hebt met andere voertuigen. Wanneer je ervaring hebt met andere voertuigen is de kans groter dat je direct alles zelf mag doen. Geef dan ook goed aan wat je al wel en niet hebt gedaan, zo krijgt de instructeur een beter beeld van jouw situatie en kan hij of zij je ervaringsniveau inschatten. Natuurlijk is het de eerste paar lessen altijd even aftasten, maar je zult merken dat je snel vertrouwd raakt met het voertuig en beter gaat rijden.

Tussentijdse toets, maken of niet?

Na een aantal lessen krijg je de mogelijkheid om een tussentijdse toets af te leggen. Tijdens deze toets heb je in principe een voorbereiding voor je eindexamen. Je rijdt met een examinator en je instructeur. Tijdens deze rit moet je diverse speciale manoeuvres uit moeten voeren, slaag je voor deze test? Dan hoef je tijdens het eindexamen de speciale manoeuvres niet uit te voeren omdat je reeds bewezen hebt dat je dit kan. De vraag is nu: heeft de tussentijdse toets nut? Deze toets kost geld terwijl je je rijbewijs er niet mee zult halen. Alles hangt af van de eindbeoordeling. Wanneer je de 1e keer niet slaagt voor je rijbewijs, maar wel voor de tussentijdse toets heb je alsnog een probleem. Het resultaat van de tussentijdse toets blijft namelijk niet staan. Wanneer je snel zenuwachtig bent is het aan te raden om de tussentijdse toets af te leggen, zodat je examenervaring op doet. Maar wanneer je dit niet hebt, is het aan te raden om deze over te slaan zodat je wat geldt bespaard.

Rijexamen

Wanneer je rijinstructeur vindt dat jij er klaar voor bent, mag je afrijden. Hiervoor moet je wel 17 jaar oud zijn. Tijdens het afrijden wordt je getest. Er wordt gekeken of je je aan de regels houdt, je veilig rijdt en de speciale manoeuvres uit kunt voeren. Als je aan het eind van de rit aan alle eisen hebt voldaan, ben je geslaagd en kun je je rijbewijs aan gaan vragen. Nadat je je rijbewijs hebt ontvangen, mag je het eerste jaar met een begeleider samen rijden tot je 18 jaar bent, daarna mag je alleen rijden.

Comments are closed.