Hoe maak ik mijn laptop schoon?

Je lappie gaat overal mee heen, van de bank naar het balkon, op je bed en onderweg in de laptoptas. Door al dat avontuurlijke gesjouw en gereis kan je laptop er na verloop van tijd behoorlijk verweerd gaan uitzien, met de nodige vlekken en stof op het scherm, toetsenbord en de behuizing.

Het moge duidelijk zijn dat je je laptop niet in de vaatwasser stopt als je hem wilt schoonmaken, maar wat doe je dan wel? In dit artikel geven we je wat tips.

Het scherm schoonmaken

Vuil op je beeldscherm valt direct op, zeker als je de laptop buiten in het zonlicht wilt gebruiken. Een belangrijke tip: gebruik bij het reinigen van je beeldscherm nooit agressieve schoonmaakmiddelen. Ook al zul je het de eerste keer misschien niet eens merken, maar door het gebruik van harde reinigingsmiddelen (zoals CIF of Vanish) verwijder je de beschermingslaag op het beeldscherm, waardoor je na verloop van tijd doffe vlekken in je scherm gaat zien. Ook het gebruik van teveel water raden we af, omdat er absoluut geen vocht de laptop in mag sijpelen.

Wat je daarom het best kan doen is een heel licht sopje maken van warm water met een klein beetje ontvettend schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel. Gebruik niet teveel, het water moet maar een klein beetje schuimen. Neem dan een schone (poets)doek en maak hem nat, en wring hem weer goed uit zodat hij niet druppelt. Maak daarmee het scherm voorzichtig schoon. Dompel de doek weer in het water en herhaal deze oefening een tweede keer. Is het scherm goed schoongemaakt, maak het dan droog met een schone en droge doek. Zie je scherm dan eens blinken!

Het toetsenbord schoonmaken

Je laptop toetsenbord komt al snel vol te zitten met vingerafdrukken, vettige vlekken en restjes van je lunch. En gooi je er per ongeluk een glas drinken overheen dan heb je een ander probleem (in dat geval raden we je trouwens aan om direct een goede computerspecialist te zoeken, om eventuele interne schade te onderzoeken).

Voor het periodieke schoonmaakwerk kun je prima een doek met wat licht sop gebruiken, net als hierboven bij het beeldscherm beschreven. Zorg dat de doek niet drupt, zodat er geen vocht in je laptop terecht komt. En poetsen maar. Doe dit wel als de laptop uitstaat, zodat je e-mail of werkstuk niet vol komt te staan met onbedoeld gebrabbel, veroorzaakt door alle toetsaanslagen.

De behuizing reinigen

De buitenkant van je laptop kan wat meer hebben dan het beeldscherm, maar ook hier is het zaak om te voorkomen dat er vocht binnenin de laptop terecht komt. Gebruik dus een vochtige maar geen natte doek, en poets de behuizing voorzichtig schoon.

Je laptop intern reinigen

Vergeleken met de buitenkant is de binnenkant van je laptop wat moeilijker schoon te maken. Een redelijk simpele manier is om met een bus perslucht de ventilatiekanalen uit te spuiten. Ook het stof dat soms in USB poorten gaat zitten kun je hiermee wegblazen.

Een veel grondigere manier om je laptop intern te reinigen is het openschroeven en demonteren van de onderdelen, zodat je bij de interne componenten kan. Daarna kun je de laptop van binnen goed stof- en vuilvrij maken. Helemaal goed is het om dan ook gelijk de koelpasta op je processor te vervangen. Voor dit soort specialistische klussen kun je wellicht beter een computerspecialist zoeken, met de nodige ervaring in computer reparatie.


We hopen dat je wat kan met de tips in dit artikel en wensen je heel veel succes met het schoonmaken van je laptop, en kijk ook eens op http://www.pcrefresh.com.

Comments are closed.