De geschiedenis van de parade in Den Bosch

De Parade in Den Bosch is een van de bekendste plekken in de stad. Je kunt op het plein genieten van het eten in een van de vele restaurants. Je kunt ook een bezoekje brengen aan een van de vele cafés op het plein. Daarnaast worden er ook ieder jaar verschillende evenementen en festivals georganiseerd en je kunt zelfs parkeren aan de Parade in Den Bosch. Dit bruisende centrum van Den Bosch heeft een rijke geschiedenis.

De Naam

Het plein heeft zijn naam te danken aan het feit dat het tussen 1749 en 1935 een militair exercitie en paradeterrein was.

Begijnhof

Ongeveer twee derde van het huidige Paradeplein was vroeger een Begijnhof. Een begijnhof is een verzameling huizen meestal in de buurt van een kapel of kerk. In deze huizen woonde vroeger begijnen. Dit waren mannen en vrouwen die leefden als alleenstaanden en deel uitmaakten van een vrije lekengemeenschap binnen de kerk. Het begijnhof in Den Bosch is waarschijnlijk rond 1274 gesticht door de Hertog van Brabant. Er woonde ongeveer driehonderd begijnen die hun eigen kerk hadden die ongeveer in het midden stond van wat nu de Parade is. Uiteindelijk is in 1675 de laatste begijn overleden die aan het begijnhof woonde.

Militaire invloeden

In de achttiende eeuw ontstond er een geschil tussen het stadsbestuur en de Raad van State over het eigendom van de grond. In 1721 werd er bepaald dat het stadsbestuur eigendom kreeg over het huidige Paradeplein en de Raad van State het eigendom kreeg over het andere gedeelte van de grond. De kerk die in het midden van het plein stond was in 1701 al ingestort en ook de huizen op het plein waren vervallen of ingestort. In 1741 werden er twee militaire paardenstallen gebouwd en werden de laatste huizen van de begijnen afgebroken. Het terrein waar de huizen hadden gestaan werd nu gebruikt als oefenterrein voor de paarden. Dit is het begin geweest van de periode waarin het terrein werd gebruikt als militair exercitie en paradeterrein.

Schouwburg

Pas in 1934 werden deze paardenstallen gesloopt. Hiervoor in de plaats kwam een schouwburg van de sociëteit Casino. Ter nagedachtenis aan de paarden en hun berijders is er nog steeds een straatje te vinden in het centrum van de stad met de naam “Cavaleriestraat”.

Huidige plein

Vanaf 1961 werd de Parade verbouwd tot binnenstadplein. Vanaf deze tijd heeft het plein de functie gekregen die het nu nog steeds heeft.

Comments are closed.