Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Vaak worden de termen boekhouder en accountant door elkaar gebruikt. Dit zorgt ervoor dat mensen vaak denken dat er geen verschil zit tussen deze twee beroepen. Veel bedrijven die een boekhouder hebben gebruiken ook de term accountant omdat dit professioneler overkomt. Het verschil tussen boekhouder en accountant is echter groot. En dit artikel zal uitleggen wat de verschillen precies zijn.

Boekhouder

Om te beginnen mag iedereen die dat zou willen zichzelf boekhouder noemen. Dit komt omdat boekhouder een vrij beroep is. De meeste mensen weten dit niet maar je hebt geen opleiding of diploma nodig om boekhouder te zijn. Als jij dus zou besluiten dat je morgen boekhouder wil worden dan kan je jezelf boekhouder noemen. Er vindt verder ook geen toetsing plaats waarin de kwaliteit wordt gemeten van een boekhouder. Dus ook met minimale kennis over boekhouden kan er gewoon een boekhoudkantoor worden opgezet.

Het is dus niet verplicht maar er zijn wel gewoon opleidingen tot boekhouder. Dit kunnen opleidingen zijn op mbo-niveau tot opleidingen op universitair niveau. Natuurlijk zit er enorm veel verschil in kennis tussen een boekhouder met een mbo-opleiding en een boekhouder met een universitaire opleiding. Op mbo-niveau moet je denken aan een boekhouder die weet hoe een boekhoudprogramma werkt. Op universitair niveau moet je denken aan een boekhouder die kennis heeft van alle wet- en regelgeving. Een boekhouder op mbo-niveau kan voor jouw bedrijf misschien al goed genoeg zijn, maar het is aan te raden om zeker een boekhouder met een bijbehorende opleiding uit te zoeken.

Accountant

Het beroep accountant is in tegenstelling tot boekhouder wel een beschermd beroep. Je mag jezelf enkel accountant noemen als je de vereiste opleiding hiervoor hebt gedaan. Jezelf uitgeven voor accountant zonder diploma is ook strafbaar in Nederland. Verder zijn er twee verschillende soorten accountants. Accountant-Administratieconsulent en registeraccountant.

Een AA-accountant heeft de hbo-opleiding accountancy afgerond en de verplichte praktijkstages doorlopen. Een RA-accountant heeft een universitaire opleiding accountancy afgerond en vervolgens ook nog het postdoctoraal tot Register Accountant afgerond. Zo zie je dat het niet zo makkelijk is om accountant te worden en zeker niet om RA-accountant te worden.

De taak van een accountant is het controleren van de cijfers. Vaak worden deze cijfers opgesteld door een boekhouder waarna een accountant ze controleert. Dit is dus ook een groot verschil tussen boekhouder en accountant. Verder is een accountant alleen voor middelgrote en grote bedrijven verplicht. De meeste bedrijven zijn kleiner en zullen dus niet te maken hebben met een accountant. Vaak maken kleinere bedrijven enkel gebruik van een boekhouder.

Advies

Het advies is om een boekhouder te pakken die is aangesloten bij een koepelorganisatie, waardoor je meer zekerheid hebt van de kwaliteit van de boekhouder. Verder is een boekhouder een stuk goedkoper dan een accountant. En dus is het voor kleinere bedrijven bijna altijd slimmer om een boekhouder te gebruiken. Een boekhouder is voor deze bedrijven goed genoeg. Een accountant gebruik je eigenlijk alleen wanneer je meer dan 50 werknemers in dienst hebt en meer dan 8,8 miljoen aan omzet hebt. Dan behoor je tot de middelgrote en grote bedrijven.

Comments are closed.