Rolstoel

Op pad met de rolstoel

Als je bijvoorbeeld een gebroken been hebt, kan het prettig zijn om voor kortere tijd gebruik te maken van een rolstoel. Ook voor langere tijd kun je gebruik maken van een rolstoel als je door een lichamelijke beperking niet in staat bent om langere tijd te lopen, maar ook als je volledig rolstoelafhankelijk bent. Het is belangrijk dat je een rolstoel hebt waar je comfortabel in kunt zitten. Er zijn drie soorten rolstoelen die geleverd kunnen worden, de eerste is er een waar je jezelf kunt voortduwen door de wielen met je handen voort te bewegen. Ook heb je duwrolstoelen waarbij je jezelf niet voort hoeft te duwen, maar je begeleider dit voor je kan doen. Voor sommige mensen is het lichamelijk te zwaar om zichzelf voort te duwen en dan dan er gekozen worden voor een elektrische rolstoel, die wel een stuk duurder is dan de andere twee.

Hoe kom je aan een rolstoel?

Een rolstoel kun je op twee manieren krijgen. Je kunt een aanvraag indienen bij de gemeente bij het WMO-loket. Vaak duurt zo’n aanvraag een aantal weken en zit er ook een eigen bijdrage aan verbonden. Daarom is het soms handiger om zelf een rolstoel te kopen, deze is dan in je eigen bezit en heb je niet in bruikleen.

Het aanschaffen van een eigen rolstoel

Zoals hierboven genoemd zijn er drie soorten rolstoelen te verkrijgen. Op de website Hulpmiddelen wereld bieden ze bekende merken aan waaronder Days, Aktiv, Vitility en Thuasne. Het is belangrijk dat je een rolstoel uitkiest met maten die geschikt zijn voor jouw lichaamsbouw en gewicht. Hierbij zijn de zitbreedte, zitdiepte, onderbeenlengte en armleuninghoogte te belangrijkste maten. De meeste rolstoelen zijn gemaakt van aluminium of staal. Waar staal vaak zwaarder is om voort te duwen, is hij meestel wel goedkoper in aanschaf. Hulpmiddelenwereld kan jou begeleiden bij het vinden van de juiste rolstoel.

Comments are closed.