Internet, kunnen we nog zonder?

Iedereen maakt gebruik van het internet, wat moeten we nog zonder? De eerste internetgebruiker was het Ministerie van Defensie in Amerika, het werd toen nog packetswitching genoemd. In 1983 stapten men over naar het welbekende TCP/IP protocol. Het bleek een goede zet, internet werd in korte tijd razend populair. Op universiteiten en andere overheidsinstellingen werd het veel gebruikt. Dit kwam natuurlijk ook door de doorontwikkeling van computers, deze werden steeds krachtiger. Twee personen van CERN, een Europese organisatie die onderzoek naar elementaire delen doet) ontwikkelde vervolgens het World Wide Web, en daarmee ook het project HTTP en HTML. En zo was het internet geboren.

Het internet van nu

Zoals het internet vroeger exclusief was, is het tegenwoordig toegankelijk voor iedereen. Techniek, apparatuur en het internet zelf hebben velen ontwikkelen doorgemaakt. Niet alleen computers maken verbinding met het internet, ook laptops, smartphones, tablets en huishoudelijke apparaten zoals slimme thermometers en koelkasten. Alles is verbonden met elkaar. Dit kan enerzijds door een kabel, of anderzijds met een draadloze WiFi verbinding. Valt er een verbinding weg? Geen probleem. Het internet is slim en zorgt dat deze gelijk wordt overgedragen aan een andere verbinding.

De voordelen

De opkomst van het internet heeft veel voordelen met zich mee gebracht. Zo kan je direct contact zoeken met een ander, binnen enkele secondes berichten uitwisselen. Ongeacht de locatie! Of je nu in China, Australië of Brazilië zit, het maakt niet uit. Via programma’s en applicaties zoals Skype en Whatsapp staat de hele wereld met elkaar in verbinding. Met een smartphone is het nodig dat je in het bezit bent van een abonnement met onbeperkt mobiel internet.  Het biedt veel voordelen voor zowel consumenten als bedrijven. Met de komst van het internet zijn bedrijfsprocessen flink versneld. Denk maar eens aan de nieuwe mogelijkheden op het gebied van marketing en sales. Adverteren via het internet, op websites als YouTube. YouTube heeft tevens gezorgd voor nieuwe banen zoals vloggers.

De nadelen

Naast een aantal voordelen, zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen. Kwaadwillenden kunnen door gaten in beveiliging van software gemakkelijk virussen en spyware verspreiden die de gebruikerservaring belemmeren. Deze informatie kan ingezet worden als chantagemiddel, wat grote gevolgen heeft voor een bedrijf. Een ander nadeel is de privacy van individuen. Deze kan niet altijd worden gegarandeerd, als informatie gedeeld wordt kan het meestal niet volledig worden verwijderd. Er zal in veel gevallen altijd iets online blijven staan. Overmatig internet gebruik kan tevens leiden tot een verslaving. Informatie over verslavingsgevoelige producten zoals drugs en alcohol zijn gemakkelijk op te zoeken, want een verslaving kan aanwakkeren. Zelfs een internetverslaving komt tegenwoordig voor, men wil dan 24/7 verbonden zijn met het internet.

Zowel bedrijven als mensen zouden zonder internet op een compleet andere manier met elkaar communiceren. Het is dan ook absoluut onmisbaar.

 

Comments are closed.