Vernieuwing van sportkleding

Bij sportverenigingen wordt natuurlijk veel sportkleding gebruikt. Vaak zijn deze bedrukt met een rugnummer en eventuele tekst van sponsoren. Daarnaast vind je aan de voorkant een bedrukte badge. Omdat deze kleding een keer per week gewassen moet worden kan het zijn dat de bedrukking na verloop van tijd gaat vervagen. Om er voor te zorgen dat dit minder snel voor komt moet je opzoek gaan na een bedrijf wat sportkleding bedrukt op hoge kwaliteit. Maar wat voor bedrukking methoden zijn er eigenlijk?

Directe druk

Met behulp van directe druk wordt er zoals het al zegt direct op de textielkleding gedrukt. Bij merchandisingconcepts textieldrukkerij Amsterdam maken ze gebruik een tweetal directe druk methodieken namelijk: zeefdruk en Direct to Garment printing(DTG).

Zeefdruk

De meeste gebruikte, directe druk methodiek is de zeefdruk. Door deze methodiek blijft de bedrukking lang voorzien van een mooie kleur. Wel is het pas aan te raden wanneer je 15 of meer kledingstukken laat bedrukken.

Deze methodiek wordt vooral gebruik om afbeeldingen en logo’s op kleding maar ook op bijvoorbeeld jassen en hoeden. Bij deze methodiek is vooral het mengen van de kleuren erg belangrijk, daarnaast moet het te bedrukken materiaal plat zijn. De zeefdruk maakt gebruik van een gaas waardoor de inkt gedrukt wordt.

Direct to Garment printing(DTG)

Naast zeefdrukken is er DTG. Vroeger werd er DTG geprint via aangepaste inkjetprinters. De printer werd op een dusdanige manier aangepast, dat het transportmechanisme en de inkt specifiek voor kleding gebruikt konden worden. Tegenwoordig zijn er speciale DTG printers op de markt. Met deze printers kan full colour geprint worden en hoeft er maar een dunne laag verf aangebracht te worden.

Indirecte druk

Het woord zegt het eigenlijk zelf al: de bedrukking vind indirect plaats. Het vindt namelijk eerst op een drager plaats. Hier zijn diverse technieken voor die hieronder worden uitgelegd.

Digitale plastisol transfer

Bij deze vorm van bedrukking wordt de te bedrukken tekst / het logo eerst in spiegelbeeld op papier gedrukt. Vervolgens wordt deze door middel van een hittepers op de bekleding bedrukt.

Bedrukbare flex

Bij Flex bedrukking wordt de bedrukking als het ware uitgesneden uit speciaal flexmateriaal. Na het snijden wordt het overtollige materiaal met verwijdert. Vervolgens wordt het uitgesneden materiaal door middel van een hittepers op de bekleding gedrukt. Het voordeel van deze manier van bedrukken is dat er ook gebruik gemaakt kan worden van metaalkleuren en hologrameffecten. De bedrukking wordt tevens voorzien van een speciale coating zodat het vaker gewassen kan worden.

Sublimatie

Bij sublimatie verandert stof naar een gasvormige fase. Tijdens de sublimatiedrukking hechten de gasvormige deeltjes zich direct op polyester of acrylaat. Deze manier van bedrukking vind het meest plaats bij sportkleding. Een van de grootste voordelen van sublimatie is dat de kleuren deel uit maken van het gehele oppervlak. Het textiel vervaagd vaak eerder dan de bedrukking doordat de bedrukking in textiel verpakt zit.

Naast bovengenoemde kan er ook geborduurd worden. Het nadeel hiervan is dat het redelijk duur is, maar het zorgt wel voor een mooie afwerking die lang mee gaat.

Daarnaast is er nog een combinatie vorm waarbij een badge met speciale lijm op bekleding aangebracht kan worden. Dit wordt gedaan met hoge temperaturen en de juiste druk.

Meer informatie over het bedrukken van kleding vind je op http://www.merchandisingconcepts.nl/.

Comments are closed.