Gedeeltelijk afgekeurd, wat nu?

In Nederland is redelijk veel vraag naar technische medewerkers. Veel van deze werkzaamheden vereisen fysiek veel van je lichaam. Vooral in grote productie omgevingen waar zware machines gemaakt worden zoals: landbouwmachines. Een goede houding aannemen bij dit werk blijkt vaak erg lastig. Focus is vereist en werkzaamheden moeten redelijk snel uitgevoerd worden om de vraag van klanten bij te kunnen benen. Zwaar materiaal zorgt er voor dat je fysieke klachten kunt krijgen. Je klachten worden zo vervelend, dat je in de ziektewet terecht komt en gedeeltelijk afgekeurd wordt. Na een periode van anderhalf jaar revalidatie mag je weer aan het werk. Wat doe je nu? Ga je hetzelfde werk uitvoeren als wat je eerst deed? Of ga je op zoek naar een baan die beter is voor je lichaam?

Terug naar waar je was gebleven

Stel je vindt een nieuwe baan in hetzelfde vakgebied als voorheen. In het begin heb je nog weinig klachten. Na verloop van tijd merk je dat de kwaaltjes langzaamaan terug beginnen te komen. Je geeft het aan bij je werkgever die je direct minder laat werken en naar een fysiotherapeut stuurt. In overleg met de fysiotherapeut, je dokter en je werkgever wordt bepaald dat je je gaat om laten scholen naar een kantoorbaan. Op deze manier kun je bij je huidige werkgever blijven.

Omscholing, een goede keuze?

Veel mensen vragen zich af, waarom zou ik me laten omscholen? Wat ik nu doe, vind ik juist leuk. Toch moet je jezelf afvragen of het nog wel realistisch is. In de bovengenoemde situatie is het vrij duidelijk dat het bijna onvermijdelijk is. Maar ook wanneer er weinig vraag is en te veel aan bod kan het verstandig zijn om je om te scholen. Het woord zegt het in principe zelf al: je laat je omscholen tot een ander vakgebied. Op deze manier maak je, indien je voor een aantrekkelijke branche kiest, meer kans op een baan. Wel moet er goed nagedacht worden over de keuze die je uiteindelijk gaat maken. Waar liggen je interesses, wat voor taken zou je willen doen, in welke branche zie je jezelf wel werken, is er genoeg vraag naar medewerkers in die branche en ga zo maar door. Je zult nu al wel begrijpen dat het een lastige keuze blijkt te zijn waar je de tijd voor moet nemen. Vaak kan een loopbaanbegeleider je hiermee helpen. Een ervaren loopbaanbegeleider hoort jouw kant van het verhaal aan en anticipeert op de antwoorden die je geeft. Daarbij krijg je persoonlijk advies wat gebaseerd is op jouw uitspraken. Wanneer je voor een kantoorbaan kiest is Fabius trainingen een goede aanbieder kantoorwerk gerelateerde trainingen. Daarnaast heb je het voordeel dat je maar één dagdeel les op locatie krijgt. Je kunt dus gewoon aan het werk naast de training, wel moet je nog wat huiswerk maken, ook hier ben je hooguit één dagdeel aan kwijt.


Mocht je interesse hebben in een baan in de sales? Lees dan ook eens dit artikel.

Comments are closed.