Waarom kunt u beter Vulkollan ® toepassen dan standaard polyurethaan of rubber?

Vulkollan wielen zijn geproduceerd van de krachtigste elastomeer, gebaseerd op techniek van Bayer MaterialScience: Desmodur ® 15. Het materiaal heeft uitstekende eigenschappen voor intensive toepassing:

Het materiaal kan wel tot 7 keer worden opgerekt zonder te scheuren.
Door de unieke elastomeer verbindingen zal Vulkollan zelfs bij een inkerving niet verder scheuren onder spanning.

• Hoge statische belasting, zonder blijvende vervorming
• Optimaal dynamisch draagvermogen
• Uitzonderlijk goede slijtvastheid

In welke hardheden wordt Vulkollan® geproduceerd?
De standaard productie hardheden die Konijnenburg wielen levert zijn Vulkollan® 90 en 95° shore A. Voor specifieke toepassingen zijn er ook producties van 80° shore A. Rubbers : 25 – 80° shore A. Plastics : 55 – 95° shore D. Vulkollan : 80 – 90 – 95° shore A. De optimale eigenschappen van Vulkollan® worden gerealiseerd bij een hardheid van 90° shore A. Vulkollan® 95° shore A biedt het voordeel van een groter draagvermogen (ca 15 % hoger dan bij VK 90° shore A), terwijl Vulkollan® 80° shore A een oplossing kan bieden waar een betere grip op het loopoppervlak nodig is.

Wat is de treksterkte van Vulkollan® t.o.v. andere materialen?
Vulkollan® heeft een grote verlenging + een grote treksterkte + grote stijfheid. Vulkollan® 90° shore A kan tot bijna 7 keer zijn oorspronkelijke lengte uitgetrokken worden. Plastics en metalen: hoge treksterkte + hoge stijfheid, maar kleine verlenging, en een zeer kleine elasticiteit. Rubbers: grote verlenging, maar kleine treksterkte + kleine stijfheid.

Hoe bestendig is Vulkollan® tegen scheuren?
Vulkollan® heeft een zeer goede scheurweerstand. Bovendien is ook de scheurweerstand bij inkerving zeer goed. Hoewel lager dan wanneer niet ingekerfd, is de scheurweerstand volgens Graves door geen enkel niet-gewapend elastomeer geëvenaard. Vulkollan® is ongevoelig aan snijbeschadiging en zelfs wanneer de bekleding beschadigd werd, breekt het materiaal niet verder uit en blijft dus functioneel.

Bij welke temperaturen kan Vulkollan® gebruikt worden?
Vulkollan® blijft elastisch en schokabsorberend tot – 40° C. Bij temperaturen tot ca 125 ° C treedt, met uitzondering van de elasticiteitsmodulus een omkeerbare vermindering op van de meeste eigenschappen. De weerstand tegen inscheuren en daardoor ook de weerstand tegen slijtage, zijn sterk verminderd bij temperaturen boven de 80° C. Bij temperaturen boven de 125° C treedt een blijvende beschadiging van de chemische structuur op.

Heeft Vulkollan® een langere levensduur dan rubber?
Vulkollan® heeft een uitzonderlijk goede slijtweerstand en heeft tot 2 keer minder volumeverlies door slijtage dan bij natuurrubber. Zachtere Vulkollan® heeft dikwijls een geringere slijtage dan de hardere omdat de Vulkollan® kan uitwijken. Om optimale slijtweerstand te behouden, mag de temperatuur niet te sterk oplopen.

Hoe sterk is de hechting bij Vulkollan®?
Konijnenburg heeft een speciale oppervlaktebehandeling die een optimale chemische hechting realiseert op alle metalen oppervlakken (gietijzer, staal, aluminium, rvs, …) Wij garanderen bij kamertemperatuur en neutraal chemisch milieu een even grote hechting van de Vulkollan® aan het metaal als de eigen trekvastheid van de Vulkollan®.

Kan Vulkollan® nog bewerkt worden nadat het gegoten en gepolymeriseerd is? Vulkollan® kan nog bewerkt worden, maar er dient rekening gehouden te worden met de elastische kenmerken van het materiaal. Konijnenburg beschikt hiervoor over ervaren technische mensen die de Vulkollan® probleemloos draaien, frezen en boren.

Wat zijn de gevolgen van de omgevingsinvloeden op de kwaliteit?
De natuurlijke kleur van Vulkollan® is geelbruin. Onder invloed van UV-licht wordt Vulkollan® donker tot zwart door de Desmodur 15. Kleurveranderingen, zelfs ongelijke, hebben géén invloed op de kwaliteit.

Probleem van hydrolyse. Wat kan er aan gedaan worden?
Hydrolyse is de ontbinding van polyurethanen door contact met (warm) water. In warme en vochtige omgevingen kan de aantasting door hydrolyse vertraagd worden door toevoeging van STABAXOL aan de Vulkollan®.

Probleem van de platte kant bij langdurige stilstand onder belasting. Hoe zit dat met Vulkollan®?
Vulkollan® heeft een zeer kleine permanente vervorming in vergelijking met andere polyurethanen. Daardoor hebben wielen met Vulkollan® het minst te lijden van “platte kanten”, ook de maandagmorgenzool genoemd.

Is Vulkollan een isolator of een geleider?
Vulkollan is een isolator. Na uitvoerig onderzoek is Vulkoprin er echter in geslaagd ook een elektrisch geleidende Vulkollan te ontwikkelen. Deze Vulkollan C heeft verder quasi dezelfde eigenschappen als de standaard Vulkollan, maar heeft een elektrische weerstand die merkelijk lager ligt dan 10^4 Ohm (norm om de term ‘elektrisch geleidend’ te kunnen gebruiken). Vulkollan C wordt in zwart geproduceerd (non-marking !), zoals gebruikelijk in de wielenindustrie voor antistatische (elektrische weerstand tussen 10^5 en 10^7 Ohm) of elektrisch geleidende (weerstand < 10^4 Ohm) wielen.

Comments are closed.