Samenlevingscontract versus geregistreerd partnerschap: Wat zijn de verschillen?

Een relatie hebben brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Zoals bescherming van jezelf en je partner en financiële zekerheid. Er zijn veel verschillende manieren om dit te borgen. Welke vorm het beste bij jou en je partner past hangt af van jullie wensen en situaties. Een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap? In deze blog behandelen wij de verschillen tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap.

Juridische overeenkomst

Een samenlevingscontract is een juridische overeenkomst waarin afspraken staan over zaken als bezittingen, schulden, erfenis, alimentatie, pensioen en de verdeling van deze zaken bij het beëindigen van de relatie. Het is dus een middel om je juridische zaken te regelen als je niet getrouwd bent. Een geregistreerd partnerschap daarentegen, is iets officiëler en biedt dezelfde rechten en plichten als het huwelijk. Hieronder benoemen wij een aantal verschillen tussen deze twee opties:

Formeel

Bij het geregistreerd partnerschap worden jij en je partner officieel partner op papier, net zoals bij een huwelijk. Bij een samenlevingscontract is dit niet het geval. Het contract is een vrijwillige overeenkomst, waardoor de vorm minder formeel is.

Kosten

Het opstellen van een samenlevingscontract is goedkoper dan het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Een notaris is niet verplicht bij het opstellen van een samenlevingscontract, bij een geregistreerd partnerschap altijd wel.

De rechten en plichten

Sinds 1 januari 2018 heeft de wetgever ervoor gezorgd dat de rechten en plichten van een samenlevingscontract beter aansluiten bij die van een geregistreerd partnerschap of het huwelijk. Dit geldt niet voor partners die vóór die datum een samenlevingscontract hebben gesloten. Bij het geregistreerd partnerschap zijn de rechten en plichten hetzelfde als bij het huwelijk. 

Boedelscheiding

Bij het geregistreerd partnerschap is er sprake van een gemeenschap van goederen, tenzij hiervan wordt afgeweken bij bijvoorbeeld het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Ook bij een samenlevingscontract kan er in de overeenkomst worden opgenomen hoe het vermogen wordt verdeeld na het beëindigen van de relatie. Een groot voordeel is dat dit vooraf al is vastgelegd en er dus minder onduidelijkheid ontstaat wanneer de relatie wordt beëindigd.

Kinderen

Wanneer jullie als partners kinderen hebben, heeft een geregistreerd partnerschap de voorkeur boven een samenlevingscontract. Hierdoor is alles beter geregeld voor de kinderen. Bij een samenlevingscontract moet er in dat geval ook nog een zorg- en omgangsregeling worden opgesteld.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal verschillen tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap. Het hangt af van jullie wensen en situaties welke vorm het meest geschikt is. Het is belangrijk om goed te onderzoeken wat voor jullie de beste optie is voor de bescherming van jou en je partner. Het is altijd de moeite waard om je te laten adviseren door een professional, zoals de notaris. Zo kan je samen een weloverwogen keuze maken en genieten van de zekerheid van jullie toekomst samen.

Bron: www.descheidingsadvocaat.com

Comments are closed.