De autosector is weer groeiende

Er wordt niet alleen steeds vaker een slipcursus gevolgd, de gehele autosector is ook weer fors aan het groeien. Dit schreef ING in een rapport. Twee jaar geleden was de omzet van autofabrikanten in totaal zo’n 7,7 miljard, terwijl de voorspelling voor dat jaar op bijna 11 miljard uitkwam. Hierbij spelen onze Duitse buren een hoofdrol: maar liefst 44% van de export vanuit de Nederlandse autobranche gaat daarheen.

Meer bedrijfswagens

Europa scoort goed op bedrijfswagenhandel. Zo werden er vorige maand bijna 200 duizend nieuwe bedrijfswagens geregistreerd. In vergelijking met vorig jaar is dat een stijging van bijna 15% . Zelfs als we kijken naar de afgelopen vier maanden van dit jaar, dan zijn er nog 13% meer bedrijfswagens verkocht vergeleken met 2015. Nederland is overigens één van de koplopers op dit gebied. In ons landje ging de verkoop van busjes en trucks met 28% omhoog, wat voor ongeveer 7600 voertuigen extra staat.

Omzet garages

Toen we nog midden in de crisis zaten, zijn er veel cijfers achteruit gegaan. Dit kwam voornamelijk door de vele bezuinigingen. Voor de autogarages in Nederland was dit ook van toepassing, maar gelukkig is de omzet hiervan weer groeiende. In 2015 steeg de totale omzet uit onderhoudswerk met 10,6%. Mede dankzij deze enorme stijging werd de totale omzet van de garages meer dan 3,5 miljard afgelopen jaar.

Onderhoudsbeurten

Het aantal onderhoudsbeurten voor auto’s is dus flink gestegen in 2015. De bestede euro’s per onderhoudsmoment zijn daarentegen flink gezakt tegenover het jaar 2010. Vorig jaar betaalden we 525 euro per auto met hierbij twee onderhoudsmomenten. In 2010 stond de teller nog op 670 euro.

Meer oude auto’s

Tenslotte is bekend geworden dat meer dan de helft van alle Nederlandse auto’s negen jaar of ouder zijn. Vorig jaar was dit echter nog slechts 37,4%. Mensen zijn dus steeds zuiniger op hun auto en wachten langer af voordat er een nieuwe gekocht wordt. De gemiddelde leeftijd van een personenauto in Nederland is dan ook gestegen van 8,4 jaar in het jaar 2006 naar 10,2 jaar in 2015. Dit laat het CBS in een rapport weten.

Comments are closed.