Diagnose voor elektronica storingen in je auto

Heb je al ooit het probleem gehad dat je auto niet start? Je moet bijvoorbeeld op tijd op je werk zijn, maar je komt er vlak voor vertrek achter dat je auto helemaal niet start. Oei oei, problemen! Je wilt echt niet te laat komen, maar het kwaad is al geschiet. Kleine kans dat je je auto nog aan de praat krijgt. Wanneer je accu leeg is kun je nog snel je buurtbewoners om hulp vragen met een startkabel, maar elektronische storingen of versleten/kapotte onderdelen los je niet eenvoudig op. Bel dan de baas maar vast op dat je later bent.

Wat is er mis met mijn auto?

Je auto start niet, de accu is vol, en je hebt dus geen idee wat er aan de hand kan zijn. Het is dus tijd om een monteur of de ANWB te bellen, zij kunnen je wel verder helpen. Veel voorkomende problemen zijn te wijten aan achterstallig onderhoud en zijn dus indirect door jezelf veroorzaakt. De eerste tip is dus om altijd op tijd onderhoud te laten uitvoeren aan je auto. Bij nieuwe auto’s is dit vaak om de 2 jaar, bij de iets minder jonge auto’s om het jaar. Zo voorkom je niet alles, maar wel heel veel problemen. Wanneer de monteur of het ANWB-mannetje arriveert kan er onderzocht worden wat er speelt. Ze maken vaak gebruik van diagnose apparatuur, zoals die van Jaltest, om de foutmeldingen van een auto te kunnen uitlezen. Zo zijn ze niet urenlang op zoek naar de oorzaak van het niet starten, maar krijgen ze snel op de computer te zien waar het onderhoud nodig is.

De storing repareren

Met een beetje geluk kan de monteur ter plekke de storing repareren of tijdelijk oplossen, dan kun je alsnog vrij snel je route hervatten. Mocht het probleem groter zijn dan zal de auto mee moeten naar de garage voor groter onderhoud. De beste tip is dus echt om goed voor je auto te zorgen, om grote problemen en onverwachte uitgaven dus zo veel mogelijk te voorkomen.

Comments are closed.