Goedkoop je motor verzekeren, hoe doe je dat?

Je motor verzekeren is een “verplicht kwaad” waar je rekening mee dient te houden op het ogenblik dat je, je motor in het Nederlandse verkeer wil brengen. In Nederland en in het merendeel van de andere Europese landen geldt namelijk de verplichting om je motor ten minste te laten verzekeren door middel van een zogenaamde WA-verzekering. Het afsluiten van dit type van verzekering zorgt ervoor dat je bij een ongeval bent gedekt voor de schade die wordt aangebracht ten opzichte van derden. Op deze manier je motor laten verzekeren zorgt er dus in de praktijk wel niet voor dat je bent verzekerd tegen eigen schade. Wil je dat wel? Dan kan je daarvoor wel een meer uitgebreide motorverzekering afsluiten. Hoe dan ook, alles over het laten verzekeren van je motor ontdek je hier op deze pagina!

            Je motor verzekeren met welke dekkingen?

Voor je motor verzekeren kan er natuurlijk een keuze worden gemaakt uit verschillende soorten dekkingen. Ongeacht welk type motorverzekering je uiteindelijk afsluit, deze moet altijd verplicht de zogenaamde WA-dekking bevatten. Dat is iets wat ook verzekeraars natuurlijk maar al te goed weten waardoor deze dekking altijd is vertegenwoordigd. De WA-verzekering is de enige verzekering die voor een motor wettelijk verplicht is. Dit betekent uiteraard niet dat ze de enige is die interessant kan zijn, integendeel. Voor veel mensen geldt dat de gewone WA-dekking absoluut niet volstaat. Zij kiezen dan ook voor het afsluiten van de beperkte of volledige casco motorverzekering voor hun motor. In dit geval moet je er de hogere verzekeringspremie natuurlijk wel even bijnemen. Verder op deze pagina zijn gelukkig wel drie tips terug te vinden om je motor verzekeren goedkoper te maken.

            Over welke informatie over je motor moet je beschikken?

Wil je, je motor verzekeren? Dan moet je daarvoor uiteraard altijd over bepaalde informatie beschikken met betrekking tot het voertuig in kwestie. De zaken die je worden gevraagd bij bijvoorbeeld het uitvoeren van een vergelijking en bij het afsluiten van een motorverzekering zijn (minstens) de volgende:

  1. Het bouwjaar van de motor in kwestie;
  2. De cataloguswaarde waarover ze beschikt;
  3. De milieuklasse van de motor die je wil laten verzekeren;

Bovenstaande gegevens zijn belangrijk omdat ze als het ware de basis vormen voor de premie van je motorverzekering. Door bij aankoop van je motor met deze zaken rekening te houden zal je kunnen vaststellen dat je de hoogte van je verzekeringspremie meteen kan drukken nog voordat je de motor zelfs nog maar hebt gekocht.

            Wat met de persoonlijke informatie van de bestuurder?

Niet alleen de specificaties van de motor zijn belangrijk voor wat de hoogte van je verzekeringspremie betreft. Wat bijvoorbeeld ook te denken van het profiel van de bestuurder of eigenaar van de motor? Voor jongeren onder de 23 jaar geldt bijvoorbeeld dat ze standaard rekening zullen moeten houden met een iets hogere premie. Ben je ouder dan 23 jaar? Dan valt dat alvast reuze mee, maar ook dan ben je nog niet helemaal klaar voor de laagste premie. Er wordt immers ook gekeken naar het schadeverleden waarover je beschikt.

Voor heel wat mensen die een motorverzekering willen afsluiten geldt dat ze in het verleden reeds betrokken zijn geraakt bij een ongeval waarbij er sprake was van verwijtbare schade. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je kunnen vaststellen dat dit altijd een negatieve invloed heeft op de kostprijs van je motorverzekering. Naarmate je reeds bepaalde schadegevallen hebt gehad in het verleden is het immers zo dat de verzekeraar je kan beschouwen als een groter risico. Dit vertaalt zich altijd in een hogere verzekeringspremie bij een motor verzekeren.

            Drie tips om goedkoop je motor te verzekeren

Je motor verzekeren gaat natuurlijk altijd gepaard met een bepaalde kostprijs. Voor veel mensen is het belangrijk om deze kosten zoveel mogelijk binnen de perken te kunnen houden. Wil jij ook graag de financiële impact van je motorverzekering zo beperkt mogelijk kunnen houden? Dan doe je er goed aan om daarvoor rekening te houden met de onderstaande tips.

               1.) Sta reeds bij de aankoop van je motor stil bij je verzekering

Veel mensen komen er pas bij hun motor verzekeren achter dat ze een stevige premie moeten betalen voor het verzekeren van hun voertuig. Toch kan je dit eigenlijk al vroeger weten. Op het ogenblik dat je de motor gaat kopen is het in ieder geval belangrijk om rekening te houden met de aandachtspunten zoals hieronder aangegeven:

  1. Wat is het vermogen van de motor die je wenst te kopen?
  2. Over welke milieuklasse beschikt ze?

Naast bovenstaande dient er ook bij stil te worden gestaan dat de aankoopwaarde van de motor ook een niet onbelangrijke impact kan hebben op de premie die je moet betalen. Dit is natuurlijk eveneens erg belangrijk om bij stil te blijven staan. Een dure, nieuwe motor laten verzekeren zorgt er in de praktijk uiteraard voor dat je rekening zal moeten houden met een hoger prijskaartje. Een tweedehands of voordeliger exemplaar is dan ook veelal goedkoper.

               2.) Zorg voor een positief schadeverleden

Niet alleen de specificaties van je motor bepalen voor een groot deel de kostprijs van je motorverzekering. Bij een motor verzekeren wordt er namelijk ook altijd rekening gehouden met het profiel van de bestuurder. Met name je leeftijd kan op dit vlak een belangrijke rol spelen, maar dat geldt zeker ook voor je schadeverleden. Enkel en alleen wanneer er sprake is van een positief schadeverleden zal je dan ook kunnen vaststellen dat deze een positieve invloed zal hebben op de premie die je voor je motorverzekering moet gaan betalen.

               3.) Tracht altijd een vergelijking uit te voeren

Last but not least is het zo dat je voor wat een motor verzekeren betreft er ook altijd goed aan doet om een vergelijking uit te voeren. Het uitvoeren van een motorverzekering vergelijking levert je in de praktijk niet alleen maar een financieel voordeel op, daarnaast zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat je op deze manier bent verzekerd van de laagst mogelijke verzekeringspremie. Hoe dan ook, hou je rekening met de drie tips zoals hier op deze pagina aangegeven? Dan wordt goedkoop je motor verzekeren echt kinderspel!

Comments are closed.