Hoe kies ik een goede olie voor mijn auto?

Het kiezen van een goede motorolie is elementair voor uw auto. De motorolie moet voortdurend op peil zijn en dat betekent dat u tijdig de juiste olie moet uitkiezen. Wanneer u zoekt naar motorolie zult u eerst in het instructieboekje moeten kijken van uw auto. Bepaalde autofabrikanten geven daarin vaak al een indicatie welke type olie ideaal is voor de motor in uw auto. Daarnaast helpt het als u weet of u lange of korte afstanden aflegt en hoe vaak u bij lage temperaturen de auto neemt.


Raadzaam is om veelal uit te gaan van de olie van een merkfabrikant, zoals de Castrol Edge olie. Vaak heeft een merkfabrikant een actuele productlijn met topkwaliteitsproducten in diverse varianten.
Kijkende naar het assortiment, dan ziet u op de labels diverse aanduidingen en codes, zoals 5W40. Tegenwoordig wordt er vooral gebruik gemaakt van multigrade oliën. De nadruk ligt daarbij veelal op de viscositeit van de olie. Het getal voor de W (winter) geeft de viscositeit bij lage temperaturen. Het getal erna geeft de viscositeit bij een warme motor. Belangrijk is dat u hierbij de koppeling legt tussen uw verwachte gebruik en de productspecificaties. Rijden in koude omstandigheden betekent kiezen voor een lager eerste getal. Grote afstanden afleggen betekent een lager tweede getal.


Het kiezen van een goede olie helpt de motor met inwendige smering van de motoronderdelen, maar ook bij het absorberen van brandstofresten en condens, het afvoeren van hitte en vuil, het neutraliseren van zuren, het dempen van het geluid en de snelheid van smering. Het oliemengsel kan bestaan uit minerale of synthetische oliën of een combinatie daarvan (halfsynthetisch) waarin additieven zijn toegevoegd. Uiteindelijk betekent dat minder slijtage op motoronderdelen, efficiënt brandstofverbruik en meer vermogen. Kortom, uw motor functioneert beter, kan langer mee en presteert optimaal.

Comments are closed.