Parkeren bij de werkgever

Mensen die met de auto naar het werk reizen, kunnen daar vervolgens een forse belastingaanslag voor ontvangen. De gratis parkeerplek die door de werkgever buiten het eigen bedrijventerrein wordt gehuurd in de parkeergarage Den Haag, is volgens de nieuwe belastingregels namelijk een vorm van loon voor de werknemer. En daar moet belasting over betaald worden. Dat kan al snel oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Parkeren als inkomen

Werkgevers mogen verschillende faciliteiten voor het personeel tot 1,2% van het loon fiscaal gunstig regelen, de zogenaamde werkkostenregeling. Denk bijvoorbeeld aan gratis koffie, de telefoon van de zaak of het kerstpakket. Dat soort dingen worden door de Belastingdienst gezien als een extra vorm van inkomen voor de werknemer. De parkeerplek buiten het bedrijfsterrein valt daar nu ook onder.

Heeft het ook gevolgen?

Werkgevers moeten gaan berekenen of de kosten voor de parkeerplekken ook nog passen binnen de 1,2% van de loonsom. In dat geval zal er niets veranderen voor de werknemer. Als het fiscaal niet gunstig kan worden verrekend, moet er 80% belasting betaald worden over die parkeerplek

Stel dat een parkeerplaats 100 euro per maand kost, dan betaalt de werkgever dus 180 euro. Als de werkgever dat niet wilt, dan kan de rekening terecht komen bij de werknemer. Die betaalt dan in het voorbeeld van 100 euro voor een plek, die afhankelijk is van het inkomen, 42 of 52 euro per maand. De laatste mogelijkheid is dat de werkgever en werknemer beide geen zin hebben om extra kosten te betalen voor een parkeerplaats. In zo’n geval wordt de huur van de garage opgezegd.

Comments are closed.