Rijden na nachtdienst is levensgevaarlijk!

Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat werknemers die na hun dienst ’s nachts de auto in stappen, een groot risico lopen op een auto ongeluk. Ze ritten met testpersonen van het onderzoek waren zo zorgwekkend, dat het onderzoek eerder afgebroken moest worden uit gevaar voor de werknemers. Onderzoekers menen dat het verplicht volgen van een slipcursus kan helpen bij dit probleem, maar het is uiteraard ook een kwestie van wakker blijven.

Noodstop

Het onderzoek, uitgevoerd in Amerika, volgde 16 proefpersonen die na hun nachtdienst naar huis reden. Tijdens zes van deze ritten was er sprake van 11 bijna ongelukken waardoor werd besloten de proef voortijdig af te breken. Het risico op een ongeval bleek schrikbarend hoog. Dat kwam doordat de rijvaardigheid van de proefpersonen ver onder de maat bleek na hun nachtdienst. Zo overschreden ze de wegbelijning, leken ze bijna in slaap te vallen en moesten de instructeurs naast hen zelfs een paar keer een noodstop maken. Deze instructeurs moesten meerijden met de proefpersonen om hun eigen veiligheid tijdens de proef te kunnen waarborgen. De proefpersonen zijn overigens ook gevolgd terwijl ze overdag reden en in deze situaties hoefde geen enkele keer te worden ingegrepen.

Nederland

De onderzoekers willen met hun onderzoek duidelijk maken dat het besturen van een auto een nauwkeurige activiteit is die niet altijd uitgevoerd kan worden. Mensen die na hun nachtdienst achter het stuur kruipen blijken een groot gevaar voor zichzelf en andere weggebruikers. Niet alleen in Amerika is dit het geval. Eerder onderzoek uitgevoerd in Nederland bij vrachtwagenchauffeurs toonde al aan dat autorijden tussen 3 en 6 uur ’s nachts zestig keer meer risico met zich meebrengt dan in de ochtend of overdag rijden. Hoogleraar Karel Brookhuis is dan ook niet verbaasd over de resultaten van het Amerikaanse onderzoek. Hij is verkeerspsycholoog aan de Rijksuniversiteit van Groningen. ‘’Mensen zijn het minst fris na drie kwartier rijden.’’ Aldus Brookhuis.

Comments are closed.