Tips voor het afrijden

Iedereen kent het wel, nerveus zijn voor het afrijden. Nu moet je laten zien dat je kan autorijden, maar er spelen ook zoveel andere dingen mee tijdens het afrijden. Je hebt niet kunnen slapen omdat je zo nerveus was of misschien word je zo nerveus dat je wat sneller gaat ademen. Er zijn een aantal tips die jou kunnen helpen om minder nerveus je rijexamen in te gaan.

Om te beginnen zorg dat je de nacht van te voren lekker geslapen hebt. Ga op tijd naar bed, en zorg dat je lang genoeg geslapen hebt.

Eet goed van te voren. Sommige mensen worden zo nerveus dat eten moeilijk wordt. Maar eten laat je op dat moment wel beter voelen. Wanneer je niet goed eet voor je examen kan het zo zijn dat je tijdens het rijden niet zo lekker gaat voelen. Eten is dus heel belangrijk wanneer je een rijexamen in gaat.

Heb je last van faalangst? Laat dit van te voren weten. Wanneer je denkt dat je faalangst hebt dan kan je dit laten testen. Bij het afrijden kan je dan een speciaal examen doen. Je hebt dan iets meer tijd tijdens het examen en kan je even op adem komen wanneer dit nodig is. Schaam je niet voor faalangst. Veel mensen hebben hier last van. Er zijn namelijk ook rijscholen die een speciaal programma hebben voor leerlingen met faalangst.

Let op je ademhaling. Wanneer je gespannen bent kan het zo zijn dat je ongemerkt anders gaat ademen. Het kan zelfs zo zijn dat je gaat hyperventileren. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Blijf vooral rustig ademen. Wat vaak helpt is als je rustig ademhaalt met je buik en niet met je middenrif. Wanneer je je te onrustig voelt geef dit even aan.

Foutloos rijden bestaat niet. Fouten maken is menselijk. Een foutje maken is dus echt niet erg. Rij gewoon rustig verder en raak niet in paniek. Waar de examinator op let is hoe jij die fout hersteld en hoe je omgaat met de situatie. Dus vergeet de fout.

Dus op tijd naar bed, goed eten en vooral rustig blijven!

Comments are closed.