Wat is viscositeit van motorolie?

Viscositeit is een belangrijk begrip wanneer je de juiste motorolie voor een auto zoekt. Viscositeit zegt iets over hoe dik de olie is. Dikke olie is minder vloeibaar dan dunne olie. Is de motorolie in jouw auto te dik en is je motor koud, dan start de auto niet. Is de olie te dun, dan wordt de motor niet goed genoeg beschermd tegen de warmte. Het is dus erg belangrijk om te kiezen voor motorolie met de juiste viscositeit. Een dikke olie heeft een hoge viscositeit, olie met een lage viscositeit is juist vrij dun. Je kunt deze waardes vinden op de verpakking van de motorolie.

Viscositeit lezen

Viscositeit wordt aangegeven met verschillende getallen. Bijvoorbeeld: 5w30 olie of 10W-40 olie. Het eerste getal is de viscositeit bij temperaturen onder 0°C. Dit getal is in de meeste gevallen 5, 10 of 15. Hoe lager dit cijfer, hoe dunner de olie en hoe makkelijker de motor start wanneer het koud is. Het tweede getal is de viscositeit wanneer de olie warm is, dit is meestal 30, 40 of 50. Hoe hoger dit getal, hoe beter je motor beschermd en gesmeerd wordt.

De beste keuze voor jouw auto

Wil je de beste motorolie voor jouw auto, kijk dan eerst goed welke viscositeit je nodig hebt. Vervolgens hoef je alleen nog te kiezen tussen minerale olie, semisynthetische olie en volsynthetische olie. Minerale olie wordt gemaakt uit ruwe olie en is de meest voordelige keuze. Voor synthetische oliën geldt: hoe meer additieven, hoe duurder de olie. Volsynthetische olie is voor de meeste motoren de beste keuze, maar hier betaal je wel voor. Vooral bij moderne auto’s wordt deze olie aangeraden, in verband met de zware belasting en hoge toerentallen. Om je keuze iets gemakkelijker te maken, zijn er verschillende classificaties van de API (American Petroleum Institute). Deze classificaties geven aan hoe geavanceerd de olie is. Twijfel je tussen twee soorten motorolie, dan kun je aan de hand van deze classificatie een keuze maken.

Comments are closed.