Soorten labelprinters

Net zoals klassieke printers komen ook labelprinters in diverse soorten en maten. Veel is in de praktijk afhankelijk van welke labels je wenst te printen, waar je de labelprinter zal gebruiken, hoe je de labelprinter wenst aan te sturen en de eventuele noodzaak naar bepaalde extra functionaliteiten. Op basis van deze vragen kunnen we dan ook de verschillende soorten labelprinters onderscheiden.

Soorten labelprinters op basis van het type label

Met een labelprinter kan je verschillende soorten labels printen. In principe hebben we het hier over twee hoofdcategorieën: labelprinters voor het printen van tapelabels en labelprinters voor het printen van etiketten. Ook bestaan er multifunctionele toestellen die verschillende soorten labels kunnen printen. De goedkopere modellen kunnen enkel zwart-wit printen, terwijl de duurdere modellen geen probleem hebben met hoogwaardige kleurenlabels.

Bij de labelprinters voor tapelabels werkt men met een doorlopende tape. Hierbij dient de tape op maat afgesneden te worden. Dat maakt de labelprinter iets minder eenvoudig in gebruik, maar het kent hierdoor wel een ruimer toepassingsgebied. Het is belangrijk om te letten op de maximale breedte van de te bedrukken tape.

Bij de labelprinters voor etiketten werkt men dan weer aan de hand van etikettenrollen. Dat is vooral handig indien we snel en eenvoudig een vooraf gekozen maat wensen te bekomen. Vooral in productiecentra en labo’s is zo’n labelprinter vaak een meerwaarde.

Tot slot bestaan er ook labelprinters die je zowel kan gebruiken voor tapelabels als voor het printen van etiketten. Zij zijn vaak net iets duurder maar dubbel zo handig.

Soorten labelprinters op basis van toepassingsgebied

Labelprinters kunnen mobiel gebruikt worden of aangesloten worden aan een computer. Op basis hiervan kunnen we andermaal twee soorten laserprinters onderscheiden. Hoewel de mobiele labelprinters vaak een tikkeltje duurder zijn, zijn ze vaak ook enkel gericht op het printen van tapelabels. De multifunctionele labelprinters zijn dan ook meestal desktopmodellen, hoewel dat zeker geen verplichting hoeft te zijn.

Ook behoren bijzondere toepassingsgebieden tot de mogelijkheden. Dat zien we bijvoorbeeld bij de Epson ColorWorks C831 die geschikt is voor etikettering van grote vaten voor chemische toepassingen. Voor industriële etikettering laat je je dan ook best steeds bijstaan door een specialist die het juiste product voor jou kan aanwijzen.

Soorten labelprinters op basis van aansturing

Afhankelijk van het feit of het gaat over een mobiele printer of om een desktopmodel zal ook de aansturingsmethode ervan verschillen. Ook op basis hiervan kunnen we verschillende soorten labelprinters onderscheiden. In de eerste plaats zijn er de labelprinters die aangestuurd worden via het netwerk. Vaak zijn zij voorzien van een aansluiting voor een UTP-kabel. We vinden deze labelprinters voornamelijk in een kantooromgeving. Hiernaast zijn er de labelprinters die aan de computer aangesloten worden via USB of werken via de Wifi-verbinding. Mobiele laserprinters die via Bluetooth aangestuurd worden, zijn eveneens geen uitzondering meer.

Soorten labelprinters op basis van functionaliteiten

Naast dit alles kunnen labelprinters ook gewoon verschillen op basis van de functionaliteiten waarover ze al dan niet beschikken. Tegenwoordig beschikken de meeste labelprinters bijvoorbeeld over een afscheurrand of en snijmechanisme. De duurdere modellen hebben dan weer een automatisch snijmachine waardoor de labelmachine zelfstandig aan het printen en het snijden kan.

Comments are closed.