Upgraden naar Windows 10

Op 29 juli is de gratis download van Windows 10 verlopen. Van deze upgrade kun je dus niet meer gratis genieten, op het illegale alternatief na. Wil je toch nog graag de overstap naar Windows 10 maken? Dan vind je in dit artikel hoe je dat moet doen en alles wat je moet weten voor de installatie.

Wat kost Windows 10 eigenlijk?

Windows 10 is helaas niet langer gratis verkrijgbaar. Hoeveel het systeem nu kost is afhankelijk van de aanbieder. De één verkoopt namelijk een software pakket voor €100, terwijl je bij de ander al voor €50 klaar bent.

In de Microsoft Store is een nieuwe licentie voor de Home versie maar liefst €135 waard, terwijl de Pro versie wel €279 kost. Op beide pakketten krijg je als student 10% korting. Echter is dat een volledig nieuw besturingssysteem, niet een upgrade van je bestaande versie.

Hardware-eisen voor Windows 10

Net zoals elk ander stukje software heeft Windows 10 bepaalde hardware-eisen. Het is dus slim om van tevoren te kijken of je oude laptop hier nog aan voldoet. Echter zijn de eisen niet hoog, waardoor eigenlijk elke moderne computer Windows 10 wel kan draaien.

Volgens Microsoft heb je minimaal 1 GHz processorsnelheid, 1 GB RAM en een beeldscherm van 800 x 600 nodig. Dit zijn wel echt de minimale instellingen, gezien Windows 10 hiermee nog steeds niet echt soepel draait. Als je Windows 10 goed wilt laten draaien, heb je eigenlijk een dualcore-processor en minimaal 2 GB RAM nodig. Echter zijn 4 of 8 GB RAM beter aan te raden. Verder kunnen we je aanraden een SSD te installeren, waardoor je systeem een stuk sneller gaat draaien.

Privacybescherming in Windows 10

De privacyinstellingen van Windows 10 hebben nogal wat ruimte voor verbetering over. Ze zijn namelijk niet altijd even gebruiksvriendelijk, terwijl de meeste data alleen gebruikt wordt om je een betere gebruikerservaring te geven. Gelukkig kun je de meeste privacyinstellingen gewoon uitzetten.

De voor- en nadelen van Windows 10

Windows 10 heeft zowel voordelen als nadelen. De meeste problemen die zich met de release voordeden zijn inmiddels opgelost. Zo werken steeds meer drivers direct na de installatie en mochten ze niet beschikbaar zijn, dan kun je ze gewoon bij de fabrikanten downloaden.

Voordelen

Windows 10 heeft een hoop nieuwe functies in vergelijking met oudere Windows versies. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe browser: Edge. De browser is inmiddels flink verbeterd. Zo zijn er nu veel meer opties en komen er eindelijk extensies beschikbaar. Daarnaast is het startmenu verbeterd, zijn er virtuele bureaubladen en kun je gemakkelijk apps downloaden in de Store.

Nadelen

Windows 10 kent ook een aantal nadelen. Zo kunnen de privacyinstellingen als vrij agressief worden ervaart, de nutteloze standaard-programma’s en het feit dat je deze handmatig moet veranderen.

Comments are closed.