Wat is het Internet of Things?

Een begrip dat steeds vaker wordt genoemd is “Internet of Things”. Alleen veel mensen weten helemaal niet wat IoT nu precies inhoudt laat staan dat ze weten wat de ontwikkelingen zijn omtrent IoT. Om uw kennis omtrent dit onderwerp uit te breiden zal dit artikel bespreken wat IoT nu precies is en welke ontwikkelingen er op dit gebied momenteel plaatsvinden.

Wat houdt het in?

Als je kijkt naar het begrip “Internet of Things” dan kom je al snel bij de vraag wat voor “things” er bedoeld worden. Er zijn een hoop verschillende dingen die hieronder vallen. Dit kunnen dingen zijn in de sector home Tech, technologie in gebouwen, de gezondheidszorg, transport of wearables zoals een horloge. Eigenlijk vindt je overal zaken die deel uit kunnen maken van het IoT.

Een voorbeeld waar veel mensen al mee in aanraking zijn gekomen is home Tech. Denk hierbij aan producten als thermostaten en beveiligingscamera’s. Als je naar de gezondheidszorg kijkt kun je denken aan zaken als hartslagmonitoring of lichaamsimplantaten. Bij kantoorpanden kan je denken aan een airco of ventilatiesysteem. Dit is slechts een kleine opsomming van alle mogelijkheden die er zijn om producten aan te sluiten op het wereldwijde web.

De toekomst?

IoT is op weg om de nieuwe technologische super-trend te worden. Het kan een trend gaan worden die onze manier van leven gaat veranderen. Op dit moment zijn er ruim zeven biljoen “connected things”. De verwachting is dat dit aantal zal stijgen naar 26 biljoen in 2020. De grote stijging heeft te maken met de betaalbaarheid van producten als sensoren, smartphones en bandbreedte.

Zijn er ook nadelen?

IoT biedt veel nieuwe kansen maar ook een hoop nieuwe uitdagingen. Zo zijn er bedrijven die makkelijk mee kunnen in deze nieuwe trend maar er zijn ook bedrijven die achterblijven wat uiteindelijk nadelig uit kan pakken. Een andere grote uitdaging is de privacy. Mensen zijn op steeds meer fronten verbonden via het internet, maar dit leidt er ook toe dat steeds meer informatie van mensen op het web staat. En er kan op dit moment lang niet altijd gecontroleerd worden wat er met deze informatie gedaan wordt. Ook wordt het gevaar van hackers steeds groter. Hoe meer apparaten verbonden zijn met het internet hoe meer apparaten er gehackt kunnen worden. Zo zijn er bijvoorbeeld al thermostaten in woningen gehackt. Deze mensen moesten eerst geld storten voordat ze de thermostaat weer konden gebruiken.

Maar ondanks dat er nog een hoop uitdagingen zijn, is de ontwikkeling van IoT veelbelovend. Het gaat ons een toekomst geven vol met nieuwe mogelijkheden die ons leven makkelijker zullen maken.

Comments are closed.