Brabantse gemeenten maken kans op afvalboete

Gemeenten krijgen een budget van de staat en kunnen nog extra inkomsten binnenhalen om zo projecten in de gemeente te financieren en burgers tegemoet te kunnen komen. Toch hebben zij soms te weinig budget en met een dreigende naheffing kan dat nog erger worden. Brabantse gemeenten zullen wellicht een naheffing van afvalverwerker Attero ontvangen.

De naheffing dreigt doordat gemeenten te weinig restafval leveren aan de verwerker. Er wordt gesproken over een ‘boete’ die kan oplopen tot een bedrag van 47 miljoen euro. Hoewel Attero nog geen naheffing heeft toebedeeld, hebben de gemeenten toch een waarschuwing naar Brabantse aandeelhouders, grotere steden en de provincie verstuurd.

Hieruit blijkt dat er wel rekening wordt gehouden met een extra kostenpost. Brabantse gemeenten zitten aan een contract vast met de afvalverwerker, wat in dit geval in het nadeel werkt. In het contract staat dat ze tot en met 2017 jaarlijks minimaal 510 kiloton restafval moeten aanbieden. Doordat meer mensen afval in verschillende afvalbakken scheiden wordt er minder restafval opgehaald.

Al drie jaar dalend

De hoeveelheid bedraagt sinds 2011 daarom al minder dan 510 kiloton. Bij een jaarlijkse afname van het restafval met 6 procent kan de afvalverwerker tot 40 miljoen euro naheffing opleggen. De boete kan volgens de schatting nog verder oplopen tot 47 miljoen doordat Brabanders hun afval beter scheiden waardoor er een afname van 8 procent wordt gerealiseerd.

Aterro, wat voorheen Essent Milieu was, is eigendom van provincies en gemeenten. Het bedrijf wordt verkocht aan investeerder Waterland en de komende tijd moeten aandeelhouders nog over de verkoop beslissen. Brabantse gemeenten hopen dat de opbrengst wordt gebruikt om de dreigende naheffing te compenseren.

Comments are closed.