De betekenis van een barcode

Je kunt een streepjescode vinden op bijna elk product. Zo’n streepjescode, ook wel barcode genoemd, is erg handig om de voorraad van een bedrijf bij te houden en daarnaast ook bij het afrekenen van verschillende producten. Een consument daarentegen kan niet zo veel met een barcode.

Je kunt een barcode printen niet zomaar vanuit huis doen. Je hebt daar een speciale printer voor nodig: een codeer printer. De codeer printer zorgt voor de producten van stickers als logo’s, track&trace informatie en daarnaast ook barcodes.

Op voedingsmiddelen is de meest gebruikte barcode een code die dertien cijfers bevat. Als je wilt achterhalen wie de fabrikant is van een bepaald product, dan kun je op een speciale site de dertien getallen invoeren die op de barcode staan. Dan zie je precies wie de producent is, met de bijbehorende adresgegevens.

Je kunt dus, zoals al eerder werd gezegd, vrij weinig doen met een streepjescode. Je zou kunnen zeggen dat de barcode vergelijkbaar is met een mobiel telefoonnummer. De eerste twee cijfers van het nummer na het ‘06’ gedeelte zouden iets kunnen zeggen over de provider van je telefoon, maar dat hoeft helemaal niet. De laatste zes cijfers zeggen niks, ook al leiden ze je naar een individu.

Je zou als voorbeeld de code 871 234567 001 5 kunnen nemen. Dan zullen de eerste drie getallen, 871, je vertellen dat het product uit wordt gegeven in Nederland. Andere landen zullen dus een ander twee- a driecijferig getal hebben. Daarbij moet worden onderscheiden dat het driecijferige startgetal 870 tot en met 879 niet per se zeggen dat het betreffende artikel werd geproduceerd in Nederland. Zo zou het ook licht bewerkt of verpakt kunnen zijn in ons land. Vervolgens zal 234567 het nummer zijn dat de aanvrager zal ontvangen. 001 kan de code zijn voor een individueel artikel, waar het laatste cijfer, in dit geval 5, ter controle dient. Dit gebeurt via een speciale formule.

Comments are closed.