Hoe gebruik je hydrokorrels?

Als plantenliefhebber weet je waarschijnlijk wel wat hydrokorrels zijn. In dit artikel vertellen we je waar je ze precies voor kunt gebruiken. Weet je niet wat het zijn? Hydrokorrels zijn kleine bruine korrels gemaakt van klei en hebben vele toepassingen.

Waar komt de naam vandaan?

Hydrokorrels heten zo omdat ze vroeger werden gebruikt om planten te laten groeien op water. Hydro betekent water. Tegenwoordig worden ze daar nog steeds voor gebruikt, zoek maar eens op de term “hydrocultuur”. Daarnaast zijn er nog veel meer andere toepassingen voor deze kleikorrels.

Waar kun je ze voor gebruiken?

Het kweken van planten op water is niet meer de meest gebruikte toepassing. De meeste plantenliefhebbers gebruiken hydrokorrels om de doorstroming van water voor planten in de aarde te bevorderen.

Voor planten in een pot is het belangrijk dat water gemakkelijk uit de pot weg kan stromen. Als water in de pot blijft staan blijft de aarde drassig. De wortels gaan hier uiteindelijk van rotten met alle gevolgen van dien. De eerste tekenen van wortelrot zijn gele bladeren. Na verloop van tijd vallen de bladeren af. Als het probleem niet wordt opgelost gaat de plant dood aan wortelrot. Afwatering is dus ontzettend belangrijk.

Om de afwatering te verbeteren leg je een dikke laag hydrokorrels op de bodem en leg je daarop pas de aarde. Het water zakt door de aarde en tussen de hydrokorrels. Deze korrels geleiden het water deels naar de bodem, waar het door het drainage gat weg kan stromen. Een klein gedeelte wordt door de korrels opgenomen om later weer te worden afgegeven.

Voor welke planten moet je ze gebruiken?

Voor zowel kamerplanten als tuinplanten is het gebruik van hydrokorrels belangrijk. Het is overigens wel zo dat het voor sommige planten meer waarde heeft dan voor andere. Planten die hun afkomst hebben in het mediterrane gebied, zoals citrus planten en olijfbomen, hebben meer baat bij hydrokorrels dan planten die van oorsprong uit de tropen komen. De hydrokorrels bootsen met hun klei structuur de natuurlijke habitat na van mediterrane  planten.

Comments are closed.