Hoe moet ik mijn bewerkingsmachines onderhouden?

Voor iedere machine geldt dat er onderhoud moet plaatsvinden. Om de continuïteit van de productie door je bewerkingsmachines te bevorderen, is het van groot belang dat dit goed gebeurd. Welke soorten onderhoud zijn er eigenlijk? Wat kun je zelf doen om een bewerkingsmachine in een goede conditie te houden? Het kan voordelig zijn om een servicebedrijf in dit proces te betrekken. Zij kunnen je tot in detail van advies voorzien maar ook de service (gedeeltelijk) uit handen nemen. Onderstaand volgt een uitleg van de verschillende soorten onderhoud.

Dagelijks onderhoud

Vrijwel alle bewerkingsmachines hebben een handleiding bij de machine. Het dagelijks onderhoud is niet per se het onderhoud wat iedere dag moet gebeuren. Het gaat er ook om dat de operator van de machine enkele acties zowel dagelijks, wekelijks en maandelijks uitvoert. Denk hierbij aan het smeren van bewegende delen, schoonmaken van sensoren, controle of er kritische delen zijn die een ongewoon geluid maken. Daarnaast is het belangrijkste middel om de technische levensduur van de machine te rekken, het dagelijks schoonhouden van de machine. Met name de metalen spanen kunnen door opeenhoping schade veroorzaken. Dit kan voorkomen worden door dagelijks even het ergste schoon te maken. Plan daarnaast een maandelijkse reinigingsbeurt in.

Preventieve onderhoudsbeurt

De interval van een preventieve onderhoudsbeurt staat ook genoemd in de machinehandleiding. Tijdens deze preventieve onderhoudsbeurt is het van belang dat er een algehele controle wordt uitgevoerd om alle functies van de machine te testen. Vervolgens moet de filtering van de vetsmering, oliesmering en koelwaterinstallatie worden gecontroleerd en indien nodig vervangen. Ook de geometrie van de machine moet worden gecontroleerd en in overleg met jou als klant, worden gecorrigeerd. Een dergelijke onderhoudsbeurt kan het beste uitgevoerd worden door een servicebedrijf. Tijdens de onderhoudsbeurt zal de uitvoerende monteur tevens kleine reparaties uitvoeren. Als er andere gebreken worden geconstateerd, zullen er aanbevelingen moeten worden gedaan hoe deze gebreken opgelost kunnen worden.

Storingsonderhoud

Bij gebrek aan preventief onderhoud zal de kans toenemen dat er storingen optreden waardoor je waardevolle productie uren mist. Toch kunnen bewerkingsmachines ook uitvallen door andere oorzaken. Niet alle storingen kun je voorkomen door goed onderhoud te plegen. Deze onvoorziene storingen vragen om een goede servicepartner die ervoor zorgt dat je machine snel weer functioneert.

Het is belangrijk dat je zelf goed met de machine omgaat. Iedere dag een kwartier de machine inspecteren en het wekelijks schoonhouden en smeren van de machine, scheelt al snel duizenden euro`s per jaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Calvet.

Comments are closed.