Kan je met een scootmobiel verkeersovertredingen maken?

Een scootmobiel is een hulpmiddel die – mits u het hulpmiddel juist gebruikt – uw leven kan verrijken. Bij Scootmobiel Comfortabel weten ze als geen ander hoeveel impact een scootmobiel op de mobiliteit van mensen kan hebben. Door een scootmobiel kunnen u en uw partner bijvoorbeeld weer samen de weg op.

Voordat u besluit om een scootmobiel aan te schaffen is het verstandig om uzelf goed in te lezen. Zo vragen veel mensen zich bijvoorbeeld af welke verkeersregels er voor scootmobielgebruikers gelden. Ook is het voor veel mensen niet duidelijk of – en zo ja welke – verkeersovertredingen zij kunnen maken met een scootmobiel. Om duidelijkheid te verschaffen geven wij in dit artikel de antwoorden.

Verkeersregels voor scootmobielgebruikers

Net als iedere deelnemer aan het verkeer – of het nu gaat om fietsers, voetgangers of bestuurders – heeft ook een scootmobielgebruiker te maken met verkeersregels. De verkeersregels hebben betrekking op de wegen waarop u mag rijden, maar zeker ook op uw snelheid op deze wegen. Daarnaast bent u in Nederland verplicht om in de nacht en overdag – bij slecht zicht – uw scootmobiel verlichting aan te zetten en is ook het afsluiten van een scootmobiel verzekering verplicht.

Verkeersovertredingen scootmobiel

Doordat u – als scootmobielgebruiker – ook te maken heeft met verkeersregels waaraan u zich moet houden, is het dus ook mogelijk om met een scootmobiel verkeersovertredingen te maken. U kunt op diverse aspecten een overtreding begaan met de scootmobiel. Net als andere verkeersdeelnemers krijgt u voor deze verkeersovertredingen een boete.

Verkeersboetes voor eigen gedrag

Als scootmobielgebruiker kunt u een boete ontvangen wanneer u rijdt onder invloed. Onder invloed betekent dat u meer dan 0,54 promille op hebt. Daarnaast staat op het niet meewerken aan een alcoholcontrole een boete van €90. Ook voor rijden door rood licht, het niet verlenen van voorrang en rechts inhalen zijn hoge boetebedragen vastgesteld.

Verkeersboetes voor de scootmobiel

Niet alleen voor uw eigen gedrag tijdens het besturen van de scootmobiel kunt u boetes ontvangen. Ook voor een scootmobiel die niet aan alle eisen voldoet, worden verkeersboetes uitgedeeld. Zo vindt de politie het belangrijk dat uw remmen en claxon goed werken. Verder mogen de banden niet versleten of beschadigd zijn. Afhankelijk van het aantal banden die niet aan de eisen voldoen kan de boete oplopen van €55 tot €180.

 

Was u op de hoogte van de verkeersregels en de verkeersovertredingen met betrekking tot de scootmobiel?

 

Comments are closed.