Let op voor knuffeldieven

Een ‘slimme’ dief kiest nauwkeurig een slachtoffer of huis uit. Ze gaan voor het makkelijkste doelwit waar het meest bij valt te halen, wat helaas vaak ouderen betreft. Ouderen zijn helaas daarom dan ook vaak de dupe van laffe diefstallen en inbraken.

Knuffeltruc

Deze zomer is er weer regelmatig de aloude ‘knuffeltruc’ uitgevoerd bij bejaarden. Hierbij wordt eerst de weg gevraagd aan een nietsvermoedend, kwetsbaar slachtoffer. Naderhand wordt de persoon in kwestie uitgebreid geknuffeld als bedankje voor het wijzen van de weg. Ondertussen wordt het slachtoffer ontdaan van al haar sieraden, zonder dat ze dit op dat moment in de gaten zal hebben. Het is geen nieuwe oplichtingstruc, maar helaas wel vaak een succesvolle.

Waarschuw ouderen

Een gewaarschuwd mens telt echter voor twee, dus het inlichten van zoveel mogelijk ouderen over deze dieven is ten zeerste aan te raden. De dieven hebben het vaak ook gemunt op extra kwetsbare bejaarden om hun slagingskans te vergroten. Denk hierbij aan ouderen die slecht ter been zijn. Daarnaast kiezen ze niet zomaar kwetsbare ouderen, maar alleen ouderen die dure sieraden in het zich dragen, zodat ze zeker weten dat er iets te halen valt. Denk hierbij aan ouden oorbellen, ringen, een zilveren armband met opvallende stenen of kettingen die in het zicht gedragen worden. Wijs vooral deze ouderen op het gevaar. Als zij slachtoffer worden zijn ze op het moment zelf overrompeld door wat er gebeurt. Ze kunnen het niet snel genoeg verwerken en voordat ze in de gaten hebben wat er aan de gang is, is het al te laat en zijn ze hun sieraden al kwijt. Door hierop voorbereid te zijn kunnen deze ouderen sieraden verbergen onder bijvoorbeeld een sjaal of hun jas als ze de straat op gaan. Verder is aan te raden om vreemden niet dichtbij te laten komen en op tijd aan de bel te trekken als ze iets niet vertrouwen.

Comments are closed.