ONTWIKKELING IN ROCKMUZIEK VAN ´60 TOT NU

Rock, wat wordt daaronder verstaan?

Voordat de ontwikkeling in de rockmuziek van 60 tot nu kan worden beschreven, lichten we nog even toe wat rock eigenlijk is, nameljk een muziekgenre waarin drums, elektrische gitaar en basgitaar, eventuele zang en andere instrumenten worden gebruikt. Wereldwijd is het een van de meest beluisterde genres. Rock is inmiddels een algemene term. Het brede genre en de verschillende stijlen omvat ook stromingen als metal en zelfs blues en country.

Rock in de jaren 60 en 70

In de zestiger jaren waaierde rock vanuit Amerika zich over de andere continenten uit. Eind jaren 60 was er de psychedelische rock, een subgenre waarin men de ervaring met hallucinerende drugs imiteert (Jefferson Airplane, the Doors, the Beatles), folkrock, een combinatie van folk en rock (Neil Young Bob Dylan, Simon & Garfunkel), waarna in de jaren 70 hard rock (AC/DC) glamrock oftewel glitterrock die zich kenmerkte door dikke schmink, strakke glitterkleding en invloeden uit de homoscene (David Bowie, Kiss, Queen, Alice Cooper). De stromingen heavy metal (Led Zepplin), punk (Sexpistols, the Ramones) en new wave (Talking Heads, Talk Talk, The Cure, Blondie, Billy Idol en vele anderen) volgenden.

De jaren 80

In de jaren 80 kwamen de alternatieve rock en indierock op. Alternatieve rock is een verzamelnaam voor rockmuziek, waarbij het kunstzinnige aspect van de artiest belangrijker weegt dan het commerciële. De muziek wordt doorgaans op onafhankelijke platenlabels uitgebracht. De lijst met bands en artiesten is oneindig groot (bijvoorbeeld Lou Reed, The Cure, White Stripes, Red Hot Chili Peppers, Green Day en Imagine Dragons).

Herleving van diverse stromingen

De jaren 90 kenmerkten zich door punk, britpop, fusies en grunge. Grunge verbindt punk, indierock en het geluid van de electrische gitaar van de heavy metal (Alice in Chains, Soundgarden, Nirvana). Vanaf 2000 herleeft de alternatieve rock (New Order, Muse, Radio Head, The Smiths, Beck, Manic Street Preachers, R.E.M.) en de postpunk (oftewel new wave).

Comments are closed.