Pakketjes verzenden naar Groot-Brittannië grote uitdaging

Voor de Brexit was het versturen van een pakketje naar het Verenigd Koninkrijk niet moeilijker dan naar een Nederlandse stad, maar sinds de Brexit in januari dit jaar is hier verandering in gekomen.

Papieren rompslomp

Om een verzenddoos die kant op te sturen moet er eerst een stapel papierwerk ingevuld worden. Sommige ondernemers stellen zelfs dat het makkelijker is om een pakketje naar China te sturen dan naar onze overzeese buren. Bovendien worden ondernemers ook nog geconfronteerd met nieuwe Britse btw-regels. Het gevolg van dit meerwerk en web aan regelgeving hebben veel webshops besloten om niet meer aan het Verenigd Koninkrijk te leveren. Dit laat brancheorganisatie Thuiswinkel.org weten. Zij zetten zich in voor de online winkelende consument en de webwinkel om het vertrouwen in online shoppen te vergroten en verkopen gemakkelijker te maken. Toch zijn er nog steeds veel meer webshops die wel gewoon blijven leveren aan het VK.

Btw-nummer

Waar webwinkels naast het papierwerk ook tegenop zien is het regelen van een Brits btw-nummer. Gezien het feit dat het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU hoort, kan er geen Nederlandse btw meer geïnd worden maar moeten ze dat doen voor het VK. Dat betekent dus dat ze een ander, Brits btw nummer nodig hebben, zodat de btw aan de Britse belastingdienst doorbetaald kan worden. Dat geldt voor orders tot de 135 pond. Zo gezegd zo gedaan zou je denken. Helaas zijn heel veel Europese ondernemers hier al lange tijd op aan het wachten, omdat de Britse belastingdienst (waarschijnlijk door het werk dat de Brexit met zich meebracht) enorm achterloopt. De uitdaging stopt niet na het verkrijgen van dit btw-nummer, want het is ondernemers nog niet duidelijk wat de acties daarna zijn. Hoe werkt het systeem? Gaat het terugvragen van belasting makkelijk? Kost het geld? Allemaal onzekerheden en onduidelijkheden die er bij veel ondernemers voor zorgen dat ze een (tijdelijke) stop zetten aan leveringen naar Groot-Brittannië. Ook de Britse consument ondervind hinder na de Brexit, omdat levertijden flink oplopen en verzendkosten hoger uitvallen.

Comments are closed.