Uitleganimaties – waar het allemaal begon

De moderne animatie van nu heeft een lange weg afgelegd. Animaties zijn namelijk ontstaat in de prehistorie en zagen er toen heel anders uit. Vroeger waren animaties natuurlijk nog niet gedigitaliseerd en bestond er nog geen bewegend beeld. Lees in dit artikel hoe het allemaal begon.

Grotschilderingen

Animaties zijn begonnen bij het tekenen van grotschilderingen. In de prehistorie werden er bijvoorbeeld paarden met meerdere poten in de grotten getekend. Hierdoor leek het alsof het paard aan het rennen was.

Thaumatroop

Een thaumatroop is een stok met daaraan twee tekeningetjes. Wanneer de stok werd rondgedraaid verschenen de tekeningen kort achter elkaar waardoor er een bewegend beeld ontstond.

Zoötroop

Na de Thaumatroop kwam de Zoötroop. De Zoötroop was het begin van de moderne animatie. Het was namelijk een apparaat waar afbeeldingen ingestopt konden worden. Aan de zijkant van het apparaat zaten gaten waardoor je doorheen kon kijken. Hierdoor zag je beelden bewegen.

Animatiefilm

Na de Zoötroop werd duidelijk dat een animatie het beste gecreëerd kon worden door verschillende afbeeldingen op een apart blad te tekenen. Elk blad werd een frame genoemd. Er werd een wiel ontworpen waar de frames ingezet konden worden. Wanneer er aan het wiel werd gedraaid was er een animatiefilm te zien. De eerste animatiefilm was geboren. Natuurlijk waren deze animatiefilms in zwart-wit beeld en hadden de films nog geen geluid. In bioscopen werd vroeger zelfs een orkest ingezet om muziek naast de animatiefilm te creëren.

Filmstudio’s

Veel filmstudio’s maken vandaag de dag nog steeds gebruik van animatiefilms. Disney is één van de bekendste animatiestudio’s.

Uitleganimatie

Tegenwoordig worden animaties digitaal gemaakt. Veel bedrijven maken bijvoorbeeld gebruik van de zogeheten uitleganimatie om een moeilijk product te verduidelijken. Een mooie techniek die een lange weg heeft afgelegd en nog steeds erg effectief is! Twijfel niet en laat een uitleganimatie maken!

Comments are closed.