Wat is een escape room?

Escape rooms, je zult er vast eens van gehoord hebben. De spelregels zijn heel eenvoudig. Laat je vrijwillig opsluiten en probeer binnen een uur te ontsnappen. Doe dit door puzzels en raadsels op te lossen. De real life escape room, waar komt het vandaan en waarom is het zo populair?

Een stukje geschiedenis

De geschiedenis van escape rooms gaat terug naar het vorige decenium, het jaar 2007 om precies te zijn. In dat jaar bouwde een Japans bedrijf ‘s werelds eerste escape room.
Deze was zo succesvol gebleken dat er daarna velen volgden. Eerst in andere delen van Azië, daarna in Oost-Europa (Hongarije) en nu dus ook in Nederland.

De eerste escape room in Nederland werd in Bunschoten gebouwd (2013). Sindsdien steeg het aantal locaties met escape rooms explosief. Binnen een paar jaar tijd zijn er een paar honderd er bij gekomen. Tegenwoordig is er in elke stad wel een escape room te vinden. Van Amsterdam tot Nijmegen, een escape room vind je echt overal.

Waarom is het zo leuk?

Zoals gezegd is de escape room de laatste jaren heel erg populair geworden. Maar waarom beleven er zoveel mensen plezier aan hun vrijwillige opsluiting? Nou, dit komt omdat een escape room iets unieks is. Het combineert als het ware het sociale aspect met een spel element. Tuurlijk zijn er spellen die je ook in groepsverband speelt. Maar dan speel je meestal tegen elkaar en niet met elkaar. Bij een escape room probeer je om als groep een doel te bereiken, en dat maakt het uniek.

Leuke afwisseling

Een andere reden waarom escape rooms zo leuk zijn is omdat je weet waar je aan toe bent. Het spel duurt maximaal een uur en is dus makkelijk in te plannen. Het kan goed dienen als een mooie afwisseling voor een vermoeiend dagje winkelen of als dagvulling voorafgaand aan een etentje.

Dus als je nog niet weet wat je aankomend weekend ga doen? Probeer eens een escape room.

 

Comments are closed.