Wat is een Zweedse puzzel?

Je zult ze wel vaker in puzzelboeken of in de krant zijn tegengekomen en hebt ze dan ook ingevuld, maar misschien wist je niet hoe dit puzzel heette.

Een Zweedse puzzel of Zweedse raadsel is een puzzel dat op hetzelfde manier werkt als een kruiswoordpuzzel. Je krijgt ook woorden waarvan je de betekenis of synoniem in de hokjes moet invullen. Maar het heeft ook zijn verschillen.

Bij een Zweedse puzzel vindt je de omschrijvingen in de puzzel zelf in plaats van genummerd aan de zij- of onderkant. Deze vakjes zijn meestal gekleurd zodat je ze allemaal kunt zien en kunt onderscheiden van de vakjes die ingevuld moeten worden. Een pijltje wijst je dan waar je je antwoord moet invullen.

Omdat de hele beschrijving in een vakje is aangegeven, zijn ze niet lang. Je krijgt dus één of 2 woordjes maar. Ook zijn de vakjes een beetje groter om alles overzichtelijker te maken. Ook heeft de puzzel bijna nooit een symmetrische vorm.

Het wordt een Zweedse puzzel genoemd, omdat dit soort puzzels in Scandinavië (Denemarken om precies te zijn) ontstaan zijn en nu nog steeds heel populair zijn daar. Zweden wordt gebruikt om heel Scandinavië aan te geven.

Zweedse puzzels kun je ook in verschillende niveaus krijgen. Dat is meestal aangegeven met sterren en 1 star is dan het eenvoudigste puzzel waarmee je kunt beginnen.

Zweedse puzzels kun je overal wel vinden. In tijdschriften en kranten bijvoorbeeld. Ook kun je een abonnement nemen op een kruispuzzelboek.

Comments are closed.