Wat kan ik met een lintzaag?

Een lintzaag is een lintvormige zaagmachine. Dit betekent dat het zaaglint in de cirkel aan elkaar vastgemaakt is. De lintzaag is om de twee wielen van de machine heen gespannen. Het zaaglint draait naar beneden. De zaag beschikt ook over een zaagtafel. Hierop kan je het te bewerken object leggen. Alleen wat kan je precies met een lintzaag?

Wat kan je ermee doen?

Met een lintzaag kan je de volgende zaagwerkzaamheden verrichten:

  • Bochten zagen
  • Lange zaagsneden
  • Afkorten
  • Versterk en sponningen

Lange zaagsneden

Een lintzaag is geschikt voor het maken van lange zaagsneden. Hierdoor kan je grote en dikke materialen voorsnijden. Voor het maken van lange laagsneden moet je het werkstuk tegen de breedtegeleider leggen. Stel vervolgens de geleider in en duw het hout door de machine heen.

Bochten zagen

Een lintzaag is geschikt voor het maken van bochten. Dit komt door het dunne zaagblad. Hoe dunner het zaagblad, hoe scherpere bochten je ermee kan maken. Om bochten te maken, dien je het werkstuk op de tafel te leggen en het met de hand door de machine te duwen. Volg de vorm die jij wenst.

Afkorten

Met de lintzaag kan je hout afkorten. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer de plinten te lang zijn. Om hout af te korten moet je de glijdende verstekgeleider vastzetten op de tafel en het werkstuk ertegenaan leggen. Zorg dat de zaaglijn gelijk ligt aan het zaagblad.

Verstek

Ook is het mogelijk om verstek te zagen. Om dit te doen moet je de verstekgeleider onder een hoek zetten. Wil je dubbel verstek zagen? Zet de verstekgeleider schuin op tafel.

Toepassingen

Er zijn diverse soorten lintzagen te vinden, onder andere bij Gereedschapscentrum.nl. Je hebt ze voor het verzagen van hout, maar je vindt ze ook voor het verzagen van metaal of kunststof. Over het algemeen geldt dat hoe harder het te zagen materiaal is, hoe lager de zaagsnelheid uitvalt. Wil je metaal zagen? Doe dan koelvloeistof over het zaagblad. Hiermee voorkom je dat het zaagblad te heet wordt en vervormd tijdens het zagen.

Comments are closed.