Wie is Pablo Escobar?

Tegenwoordig komt deze naam vaak voorbij op diverse websites. Van drugsbaron tot landelijke held, allerlei benamingen komen aan de orde. Maar wie is Pablo Escobar nu eigenlijk, en wat heeft hij gedaan waardoor zijn naam nu zo bekend is.

De jonge Pablo

Pablo Escobar werd geboren op 1 december in 1949 als derde kind van Abel Escobar en Hermilda Gaviria. Zijn ouders krijgen in totaal zeven kinderen. Hij groeide niet op in armoede, maar ook niet in rijkdom. Toch wilde hij al snel rijk worden. Op school had hij moeite om zich te concentreren, hij vond er eigenlijk niks aan. Hierdoor begon de jonge Pablo dan ook al snel het criminele pad op te gaan. Deze carrière begon hij als dief van grafstenen maar later ook auto’s. Ook ging smokkelde hij na verloop van tijd sigaretten, maar hij was niet tevreden over zijn inkomsten.  Hij stelde als doel voor zichzelf om binnen 5 jaar miljonair te zijn, lukte dit niet. Dan zou hij zelfmoord hebben gepleegd.

Jaren 70’ en later

In de jaren 70 is het allemaal begonnen. Pablo begon namelijk met het handelen van cocaïne. Om de groei bij te kunnen houden nam hij straatdealers aan om voor hem te dealen. Op deze manier werd het Cartel de Medellín gestart. Pablo won vele verkoopkanalen voor zich en kon in samenwerking met zijn neef jarenlang ongehinderd cocaïne smokkelen. De coca bladen groeiden echter niet in Colombia, waar Pablo woont, maar in Ecuador en Peru. In deze tijd waren deze bladeren van hoge kwaliteit waardoor deze veelal gekocht werden door Cartel de Medellín. Na verloop van tijd kwam men erachter dat meerder handelaren in hetzelfde gebied bladeren kochten. Deze handelaren zijn na verloop van tijd als groep gaan opereren zodat ze elkaars kosten konden dekken.

Geld of je leven

Om er voor te zorgen dat er ongehinderd gehandeld kon worden kochten Pablo Escobar en zijn collega’s politie agenten en allerlei overheidsfunctionarissen om. Hier kom het gezegde “plata o plomo” ook vandaan. Plata betekent geld en plomo staat voor de kogel.

Pablo in de jaren 80’

Ook in de jaren 80’ werd het imperium van Pablo groter en groter. Toch maakte hij de keuze om de politiek te gaan. Zijn reden hiervoor was dat criminelen in de V.S. niet goed worden behandelt, tevens kun je jezelf uitkopen in Columbia, in de V.S. is dit niet het geval. Daarbij gaf hij aan liever in Colombia te sterven dan in de V.S. in de gevangenis te zitten. Na een jaar in de politiek houdt hij het daar al weer voor gezien, wel is hij door blijven gaan met het omkopen van ambtenaren. Na zijn politieke ervaring is hij tevens verantwoordelijk gehouden voor met doden van 3 potentiële presidentskandidaten en diverse bomaanslagen.

Uiteindelijk ging het cartel ten onder en is hij doodgeschoten op het dak van zijn huis één dag na zijn 44e verjaardag.

Niet alleen slecht

Nu lijkt het of hij alleen een slecht man was, maar het tegendeel is waar. Zo liet hij honderden huizen bouwen toen een sloppenwijk afbrandde. Ook zorgde hij voor eten voor de arme mensen. Men was erg blij met  “Pablito”. Tegenwoordig zijn er diverse films en series te vinden over Pablo Escobar. Zoals de hit Narco’s op Netflix. Ben jij fan van Pablo? Dan is dit pablo escobar t-shirt wellicht wat voor jou.


Nog iemand die steeds bekender wordt is Dan Bilzerian. Lees meer over deze man in dit artikel.

Comments are closed.