De bekendste vlaaien in Nederland

Vlaai staat vooral bekend als een typisch Limburgs en Belgisch gebak. De Limburgse vlaai bestaat uit een platte bodem gemaakt van deeg, met een openstaande rand. Deze bodem maakt een vlaai ook zo verschillend van een taart, gezien een vlaaibodem van een ander soort deeg wordt gemaakt. Vlaai is aanzienlijk luchtiger en is meer te vergelijken met brooddeeg.

De bodem wordt vervolgens gevuld met fruit of rijst. De populairste fruitsoorten zijn appel, kersen, aardbeien en abrikozen. Van oorsprong wordt vlaai niet met slagroom gegeten, maar toch komt het steeds vaker voor.

De populairste vlaaien

Sinds de stijgende populariteit van de vlaai, die we sinds begin 20ste eeuw te danken hebben aan ‘Antje van de Stasie’, zijn er veel verschillende soorten vlaaien ontwikkeld, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om je een handje te helpen met kiezen hebben we hier een aantal van de populairste vlaaien voor je op een rijtje gezet. Welke vind jij het lekkerst?

Aardbeienvlaai met slagroom

De bekende aardbeien vlaai heeft een krokante bodem, is gevuld met banketbakkersroom en mooi belegd met verse aardbeien. De aardbeienvlaai is een vlaai die je bijna altijd met een rand slagroom ziet.

Kruimelvlaai

De kruimelvlaai wordt vaak bereid met pudding, appel of aardbeien. Ook komt de kruimelvlaai met kersen of abrikozen ook vaak voor.

Christoffeltaart

De naar Sint-Christoffel vernoemde Christoffeltaart heeft een lekker krokant schuimlaagje, is gevuld met chocoladeslagroom en wordt bestrooid met chocolade snippers en een beetje poedersuiker. De Christoffeltaart kun je meestal in het vriesvak vinden.

Kwarkvlaai

De kwarkvlaai is een echte zomerse vlaai. De kwarkvlaai bestaat uit een harde bodem, gevuld met kwarkbavaroise, citroenroom en limoncellobavaroise. Om de vlaai af te maken wordt hij soms bestrooid met stukjes witte chocolade.

Progrestaart

De Progrestaart bestaat uit krokante laagje hazelnootschuim met chocolade, gevuld met slagroom en vervolgens bestrooid met hazelnootstukjes. Ook deze taart is te vinden in het vriesvak.

Comments are closed.