Van twee stuks fruit en twee ons groente naar zeven porties per dag

Het is algemeen bekend dat je eigenlijk twee ons groente en twee stuks fruit per dag moet eten om gezond te blijven. Soms komen we daar zelfs niet eens aan en nu zeggen Britse onderzoekers dat dit lang niet genoeg is. De kans om eerder dood te gaan is maar liefst 42 procent minder als je minstens zeven porties groente en fruit dagelijks eet dan dat je minder dan deze hoeveelheid aan groente en fruit binnenkrijgt. Eet je vijf tot zeven porties per dag, dan is de kans dat je eerder dood gaat 36 procent.

Voedingscentrum

Deze cijfers zijn gepubliceerd in het Journal of Epidemonology & Communication Health. De onderzoekers geven toe dat ze nog lang niet klaar zijn met het onderzoek om met zekerheid te kunnen zeggen dat het waar is. In de tussentijd neemt het Voedingscentrum de conclusies bloedserieus. De Schijf van Vijf zal zeker worden aangepast zodra er meer grote wetenschappelijke onderzoek hetzelfde concluderen.

Maatstaven voor gezondheid

Naast voldoende groente en fruit eten is lichaamsbeweging, alcoholinname, en overgewicht ook een maatstaf voor de gezondheid. De meeste mensen die bewust op hun voeding letten, sporten vaak ook. Het is nog onduidelijk of veel groente en fruit ook direct in relatie staat tot het voorkomen van kanker. Dat het gezond is, is een feit, maar in hoeverre deze voedingsmiddelen van invloed zijn, is nog niet vastgesteld. Wereldwijd wetenschappelijk onderzoek zou aantonen dat deze relatie erg vaag is en dat er niet echt een verband is te vinden.

Te weinig groente en fruit

Ik ben benieuwd hoeveel mensen dit voor elkaar gaan krijgen, want uit onderzoek blijkt dat mensen in Nederland al niet aan de momenteel voorgeschreven twee ons groente en twee stuks fruit komen. Slechts 5% van de bevolking houdt zich hieraan en nog schokkender: slechts 1% van de kinderen komt hieraan. Laten we eerst maar eens ├╝berhaupt wat vaker met papieren zakken groente en fruit thuiskomen, voordat de lat nog hoger leggen.

Comments are closed.