Het internationale vuurwerkfestival in Scheveningen

Elk jaar vindt er in Scheveningen een internationaal vuurwerkfestival plaats. Verschillende landen strijden hierbij om de Vuurwerktrofee. Elke avond zijn er twee vuurwerkshows, de eerste om 21:45 uur en de tweede om 22:30 uur. Deze shows zijn zichtbaar vanaf de boulevard en het strand van Scheveningen. Naast de vuurwerkshows zijn er allerlei activiteiten en optredens waar men gratis heen kan.

De geschiedenis van het vuurwerkfestival
In 1907 werd het eerste vuurwerk al in Scheveningen afgeschoten. Vanaf 1947 werd er voor een aantal jaren elke donderdag vuurwerk afgestoken vanaf palen op het strand. Tijdens het vuurwerkfestival werd er ook jarenlang vanaf het strand afgestoken, maar tegenwoordig kan dat niet meer en wordt er vuurwerk afgestoken vanaf een drijven platform. Dit platform wordt dan vanuit de haven van Rotterdam naar de haven van Scheveningen gebracht.

De locatie van de shows
Zoals genoemd worden de pijlen vanaf een drijvend platform wat op 275 van de kust af ligt afgestoken. Het platform ligt ter hoogte van het Kurhaus hotel. Bij sterke wind kan het zo zijn dat het platform niet naar de haven in Scheveningen gebracht kan worden en dat het vuurwerk wordt afgelast.

De uitslag
Het vuurwerkfestival duurt twee weekenden. Elke avond geven twee verschillende landen een vuurwerkshow. In 2016 waren dit: Nederland, Belgiƫ, Zuid-Korea, China, Italiƫ, Spanje, Polen en Duitsland. Een onafhankelijke jury beoordeelt de shows. Zij letten er hierbij op dat minimaal 80% van het vuurwerk uit het betreffende land komt, dat iedereen hetzelfde budget gebruikt, dat er per vuurwerk maximaal 2000 stuks worden afgestoken en dat de lengte van de show tussen 11 en 13 minuten is. Verder wordt er gelet op originaliteit en diversiteit in kleur en vorm. De uitslag wordt na het tweede weekend bekend gemaakt.

Overige activiteiten
Tijdens het vuurwerkfestival zijn er meer activiteiten te doen dan alleen de vuurwerkshows. Zo zijn er elke avond concerten en andere optredens op en rond de pier. Gezien de drukte in Scheveningen kun je tijdens het festival het beste met het openbaar vervoer komen.

Comments are closed.