Hoe word je DJ?

Het is vaak een jongensdroom, DJ worden. Ze zien continu grote voorbeelden zoals DJ Hardwell of DJ Tiësto. Helaas zijn deze DJ banen niet voor iedereen weggelegd, maar waarom zou je het niet proberen? Als het iets is wat je heel graag doet, moet je zeker proberen er wat van te maken. Om wat te helpen en verduidelijking te geven, geeft Psound uit Etten-Leur een aantal tips.

Waarom wil je DJ worden?

Bedenk wat de drijfveer is om te starten met het DJ vak. DJ zijn is een zwaar beroep, waarbij je altijd ‘s nachts werkt en daardoor weinig slaap krijgt. Het is dus belangrijk dat je dit voor jezelf helder hebt, en zeker weet dat je DJ wil worden omdat het vak je zo tof lijkt en passie hebt voor muziek. Wanneer je wil draaien voor roem en succes, zal het waarschijnlijk niet lukken. Daarnaast is het ook belangrijk te beseffen dat er maar weinig mensen doorbreken en wereldwijd succesvol worden. Dromen over een dergelijke toekomst is goed natuurlijk, maar blijf wel realistisch. De kans is groot dat je bijvoorbeeld DJ wordt bij drive in show Psound of dat je mag draaien op verschillende bruiloften.

Ben uniek

Er zijn talloze DJ’s te vinden voor allerlei muziekstijlen, maar om uit te blinken moet je zorgen dat je uniek bent. Het klinkt cliché, maar het is belangrijk dat je veel weet over jouw eigen muziekstijl. Lees je in, ga naar concerten en probeer zo je eigen sound te creëren. Op deze manier leer je niet alleen je eigen stijl beter ontwikkelen, maar ook om keuzes te maken in nummers. Welke nummers kun je goed mixen met elkaar, wat zijn mooie overgangen en zo nog talloze trucjes meer om een unieke identiteit te creëren.

Technieken

Als DJ zijnde kun je altijd blijven leren. De techniek ontwikkelt zich ontzettend snel en om de zoveel tijd is er nieuwe software en apparatuur. Zorg dus dat je op de hoogte blijft van alle snufjes. Het kan veel helpen om filmpjes te kijken op YouTube, kijk op die manier hoe het werkt en leer jezelf de technieken aan. Bekende programma’s zijn Rekordbox, dat een Pioneer CDJ ondersteunt. Of Traktor, daarmee kun je vanaf een laptop draaien. Kennis van techniek is essentieel! Je moet weten hoe alles werkt, van de draaitafel tot de mixer voor live muziek. Je moet iedere knop van je draaitafel kennen! Het is een nachtmerrie wanneer je op het podium staat en er een kabel niet goed zit.

Tot slot kan het helpen om je eigen muziek regelmatig terug te luisteren. Hierdoor hoor je je eigen fouten en daar kun je van leren!

TAG: DJ Venlo

Comments are closed.