Annuïteitenhypotheek vs aflossingsvrije hypotheek

Annuïteitenhypotheek

De annuïteiten hypotheek is één van de twee hypotheeksoorten waarbij de rente nog af te trekken is van de belasting. Als er geen tussentijdse hypotheekrentewijzigingen zijn betaal je bij een annuïteiten hypotheek elke maand exact hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat uit twee delen, te weten; de te afdragen hypotheekrente en de afbetaling om de lening af te betalen. De hypotheekrente die je betaalt wordt steeds minder en de afbetaling steeds meer, doordat je continu aflost op de lening. De verdeling zal dus steeds verder naar de afbetalingen verschuiven. In het begin bestaat het grootste gedeelte uit de hypotheekrente die je betaald. Een klein deel bestaat uit afbetaling. Gedurende de geldigheidsduur wordt een steeds kleiner deel gebruikt voor de betaling van de hypotheekrente en een steeds groter deel gebruikt voor de afbetaling.

Voordelen
– Aan het einde van de geldigheidsduur is de hypotheek volledig afgelost.
– Je kunt voordelig gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek in het begin van de periode.
– Je bouwt vermogen op doordat je aflost.

Nadelen
– Je netto kosten van wonen worden steeds hoger.
– Het is een relatief dure hypotheeksoort over de hele geldigheidsduur bekeken.
– In de beginfase los je nauwelijks af.

Aflossingsvrije hypotheek

Vanaf 1 januari 2013 is de aflossingsvrije hypotheek niet meer een hypotheek waarbij je de rente kunt aftrekken. Zonder aftrek van de rente is de aflossingsvrije hypotheek nog wel beschikbaar.
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je elke maand alleen hypotheekrente over het bedrag dat je geleend hebt en los je dus niets af. Je moet aan het einde van de geldigheidsduur de hypotheek in één keer afbetalen. Bij een aflossingsvrije hypotheek moet je de gehele geldigheidsduur hypotheekrente afdragen over het geleende bedrag. Dit vanwege het feit dat je niets aflost. In vergelijking met overige typen hypotheken heeft de afbetalingsvrije hypotheek de laagste maandlasten. Je betaalt immers alleen maar rente en geen aflossing.

Voordelen
– Hele lage maandlasten in vergelijking met overige hypotheeksoorten.
– Gemakkelijk te combineren met overige hypotheken.

Nadelen
– Het maximale leenbedrag ligt altijd onder de verkoopwaarde van het huis.
– Normaal gesproken een verplichte overlijdensrisicoverzekering.

Comments are closed.