Beroepsacteur is geen vetpot

 

Acteren is één van die beroepen waar je of in rolt, omdat je het heel erg leuk vindt en je die kans krijgt, of het is je passie en je hebt er jarenlang voor gevochten. Maar wist je dat een beroepsacteur in Vlaanderen niet zijn rekeningen kan betalen met alleen acteren? Slechts de helft van zijn inkomen komt ongeveer uit deze hoek, maar moet echt worden aangevuld om te kunnen leven. Dit wordt of met klusjes gedaan of met een uitkering. De Universiteit Gent heeft hier onderzoek naar gedaan uit opdracht van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Cultuur.

Uitkering

Boven het persbericht wat uit de onderzoeksresultaten voortkwam stond dat wie een droom heeft om rijk te worden en een glamouras leven te leiden, beter een ander beroep te kunnen kiezen dan acteur in Vlaanderen. Omdat een betaalde acteur gemiddeld maar 51 procent van zijn inkomsten haalt uit acteerklusjes, wordt gemiddeld 19 procent aangevuld door een uitkering, ook al zien acteurs dit vaak niet zitten. Ze moeten wel. De acteurs die net beginnen of de freelancers hebben het vaak het zwaarst. 18 procent van het inkomen haalt de gemiddelde Vlaamse acteur uit klusjes, zoals regisseren of vertalen en de rest (14 procent) haalt men door klussen die weinig met acteren te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan zingen, serveren of barmedewerker.

Stagiaires

Natuurlijk is er een wel een gedeelte van de beroepsacteurs die wel degelijk al dan niet royaal kan leven van hun inkomsten als acteur. Maar dan hebben we het over een heel klein groepje, slechts 8 procent van de acteurs. Het netto inkomen van een acteur tussen de 22 en 32 jaar oud is jaarlijks zo’n 13.858 euro. Omdat er een overvloed is aan stagiaires en beginnend acteurs en actrices kan men de lonen laag houden. Je kan stellen dat de markt kapot aan het gaan is.

Het is daarom niet gek dat veel Vlaamse acteurs de handdoek in de ring besluiten te gooien en stoppen met het naleven van hun droom.

Comments are closed.