Een rechtszaak starten

Als je een conflict hebt met een persoon of organisatie en jullie komen er onderling niet uit, kan het zo zijn dat je naar de rechter moet stappen. Je kunt een rechtszaak alleen starten bij een rechter die bevoegd is voor een bepaald onderwerp én bevoegd is voor een bepaald geografisch gebied.

Juridisch advies

Voordat je een rechtszaak gaat starten is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij een advocaat. Deze kan alvast je kansen inschatten en aangeven wat je allemaal nodig hebt om de zaak aan te gaan. Tijdens het proces kun je ook bijgestaan worden door een advocaat.

Soorten conflicten en rechters

Als je een oordeel van een rechter wil over een conflict met een persoon of organisatie, moet je een dagvaardingsprocedure of een vorderingsprocedure starten. Afhankelijk van het onderwerp van je conflict ga je vervolgens naar de kantonrechter of de civiele rechter. De kantonrechter behandelt de volgende onderwerpen: ontslag of concurrentiebeding, woning huur, consumentenkoop, consumentenkrediet (tot €40.000), verkeersovertredingen, civiele zaken (t/m €25.000). Een civiele rechter behandelt de volgende onderwerpen: zaken over een bedrag van meer dan €25.000 die geen arbeids-, consumenten- of huurzaak zijn. Bij de civiele rechter ben je verplicht om een advocaat in te schakelen. Als je van mening bent dat er een strafbaar feit tegen je gepleegd is, kun je aangifte doen bij de politie. Het is niet mogelijk om zelf een strafrechtelijke procedure te starten. Alleen het Openbaar Ministerie kan dit doen.

Oneens met de beslissing van de rechter

Als je het oneens met de beslissing van de rechter in jouw zaak, vervolgens bezwaar hebt gemaakt en dit afgewezen is, kun je in beroep gaan bij de bestuursrechter. Je bent hierbij niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Als je bezwaar tegen een administratieve boete is afgewezen ga je in beroep bij de kantonrechter. Ook hier ben je niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Comments are closed.