Het vak Credit Management

Credit management is een van de onderdelen uit de financiële administratie en staat ook wel beter bekend als de debiteurenadministratie van een organisatie. Credit management is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering, maar dat wordt hier in Nederland nog niet zo gezien.

Het doel dat credit management heeft is:

 1. Het beperken / beheren van kredietrisico’s
 2. Optimaliseren van het werkkapitaal van een organisatie
 3. Het beheren van klantgegevens
 4. Klanttevredenheid verbeteren of optimaliseren

Zodra u een organisatie start heeft u vanaf het begin tot het einde te maken met Credit management.

Opleiding volgen

We zijn er dus overuit dat credit management een belangrijk onderdeel is binnen de organisatie zelf en dat het werk vraagt om het op een gewenst niveau te krijgen. Daarom kunt u ervoor kiezen een medewerker voor credit management aan te nemen, of u besteed uw gehele debiteurenbeheer uit aan een derde partij. Deze derde partij neemt tegen een percentage van het factuurbedrag de lasten van uw over, zodat u direct betaald krijgt. De derde partij gaat het dan verder regelen met de debiteur om haar geld te krijgen. U kan er ook voor kiezen dit zelf aan te pakken en hierin te groeien om het zelf te kunnen blijven doen. Het is mogelijk om een credit management opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit bedrijf zal u de fijne kneepjes van het vak aanbrengen zoals:

 • Het uitvoeren van analyses
 • Debiteurenbeheer
 • Recht omtrent het debiteurenbeheer
 • Liquiditeit bepalen, vasthouden, verbeteren
 • Kredietmogelijkheden onderzoeken
 • Benaderingstechnieken
 • Openstaande posten uitzoeken  
 • Weten hoe je moet handelen bij faillissement

Dit zijn de grootste en belangrijkste onderdelen die u tegen zal komen tijdens de opleiding tot credit manager. Met deze opleiding weet u hoe u het in uw bedrijf moet implementeren en moet toepassen wanneer nodig. Zo kunt u op een effectieve manier omgaan met uw credit management en zal het uw organisatie meer mogelijkheden bieden.  

Comments are closed.