Lage hypotheekrente, overweeg je hypotheek over te sluiten

Er zijn verschillende redenen om je hypotheek over te sluiten. Misschien is de eenvoudigste reden dat je een lagere maandlast wilt hebben of misschien heb je in je woning een verbouwing gepland die je zo snel mogelijk wilt voltrekken. Vanaf het moment van hypotheek oversluiten, is het zo dat je de huidige hypotheek gaat aflossen met een nieuwe. Als je van plan bent om een hypotheek te over te sluiten, moet je rekening houden met een eventuele boete die je moet betalen. Deze boete heeft de zogeheten boeterente. Deze boete moet je veelal betalen omdat de aanbieder nu minder rente krijgt waarop hij eigenlijk had gerekend.

Oversluiten aan het einde van de hypotheek is voordeliger

Hoeveel boeterente je moet betalen, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Natuurlijk speelt een voordeel voor je situatie als de rentevaste periode bijna afgelopen is en als de rente op dat moment heel erg laag staat. Als deze 2 factoren meespelen, is het het ideale moment om de hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder.

Let op de volgende punten bij het oversluiten van een hypotheek

Het is een feit dat je naast de boeterente ook rekening moet houden met de taxatiekosten én de notariskosten als je van plan bent om naar een andere aanbieder te gaan. Bovendien wordt er van je verwacht dat je een “adviesfee” betaalt voor een nieuwe hypotheek. Deze kosten kan je in de nieuwe hypotheek laten opnemen, maar dan betaal je ongezien meer rente over de hele lijn omdat de lening groter is geworden.

Met elk doel wil je gebruik maken van een oversluiting?

Zoals eerder gezegd in dit artikel zullen veel mensen beslissen om een hypotheek over te sluiten als ze de maandelijkse lasten willen verlagen. Vergelijk hier niet alleen de bruto lasten die je maandelijks moet betalen, maar vergelijk alle kosten van het oversluiten. Op dat moment zie je pas wat je echt betaalt. Een adviseur kan alleen vertellen of het voordeliger zou zijn om een hypotheek over te sluiten. Nogmaals een hypotheek oversluiten, is pas voordeliger als je bijna het termijn hebt voldaan. De rente is dan een stuk lager en je moet dan nooit veel boeterente betalen.

Comments are closed.