Angst voor de tandarts

Veel mensen zijn bang voor de tandarts. Deze mensen schamen zich hier vaak voor en gaan jaren niet naar de tandarts. Deze mensen komen vaak met verschillende smoesjes waarom het even niet uitkomt om naar de tandarts te gaan. Door steeds langer niet te gaan wordt het uiteindelijk alleen maar moeilijker om toch de stap te nemen om wel te gaan. Mondhygiëne is echter enorm belangrijk en het is dan ook belangrijk om ondanks je angst toch naar de tandarts te gaan. Iedereen heeft weleens foto’s gezien van hoe een gebit eruit kan komen te zien en deze foto’s zijn niet fraai. Verder wordt de kans ook steeds groter dat je last van je tanden gaat krijgen naarmate je langer niet je mond laat verzorgen. Het is daarom belangrijk om ondanks de angst toch een bezoek te brengen aan de tandarts. Hieronder staan enkele tips om je te helpen bij de beslissing om toch naar de tandarts te gaan.

Erken je angst

Je hoeft niet tegen iedereen die je kent te vertellen dat je angst hebt voor de tandarts, maar neem één iemand in vertrouwen. Het helpt om te kunnen praten over je angsten met iemand. Deze persoon kan je ondersteunen en helpen om de stap te nemen om wel naar de tandarts te gaan. Grote kans namelijk dat deze persoon ook wel een bang is geweest of negatieve ervaringen heeft gehad bij de tandarts, of meerdere mensen kent die hier ook last van hebben waardoor je ziet dat er niks is om je voor te schamen.

Overwin je angst

Waarschijnlijk is de angst voor de tandarts in de loop van je leven ontstaan. De angst is dus ooit ontstaan en kan daarom ook weer weggaan. Hoe langer je wacht met het bezoeken van de tandarts hoe groter de drempel en daarmee de angst wordt. Ga daarom ook naar de tandarts als je nergens last van hebt. Juist dan hoeft de tandarts waarschijnlijk weinig te doen aan je gebit en kan je vertrouwen opbouwen met je tandarts. Mocht er een keer iets zijn met je tanden dan zal je meer vertrouwen hebben in deze tandarts.

Zoek de juiste tandarts

Probeer een tandarts te zoeken die goed overweg kan met angstige patiënten. Dit kan door bijvoorbeeld informatie op te doen bij vrienden, collega’s en familie over hun ervaringen met hun eigen tandarts. Probeer de tandarts een keer te spreken om te kijken wat voor klik er is. Het is erg belangrijk dat je jezelf op je gemak voelt bij een tandarts. Een goede tandarts die je vertrouwen geeft is namelijk de sleutel tot het overwinnen van je angst.

Comments are closed.