Een gezond gebit: hoe en waarom?

Er zijn in Nederland enorm veel mensen die amper of helemaal geen tandartsen bezoeken. Er zijn verschillende oorzaken: de een is bang voor de tandarts en de ander is bang voor de pijn die het met zich mee brengt. Hoe je het ook wendt of keert; de tandarts is er voor je eigen gezondheid. Velen onderschatten de waarde van een gezond gebit. In dit artikel gaan wij jou uitleggen waarom het verstandig is om naar de tandarts te gaan.

Er is veel onduidelijkheid over waarom je naar de tandarts moet gaan. De een denkt dat het is voor een mooi uitziend gebit en de ander denk dat het alleen is voor als je gaatjes hebt. 

Regelmatige controles

Het wordt aangeraden om elke 6 maanden ter controle naar een tandarts praktijk te gaan. Dit bezoek is niet alleen om vast te stellen of dat er gaatjes ontstaan, maar ook voor het reinigen van je gebit, zodat er in de toekomst geen problemen ontstaan. Het vroegtijdig vaststellen van groeien gaatjes kan een hoop gezeur en pijn voorkomen. De regelmatige controles zijn dus vereist voor een gezond gebit en gezond tandvlees.

Wat gebeurt er tijdens een controle?

Zoals hierboven al is vermeldt gebeurt er veel meer tijdens een controle dan alleen controleren op gaatjes. De tandarts controleert de gezondheid van je tandvlees, kijk of je tandsteen hebt, legt potentiele plekken vast waar problemen kunnen ontstaan en controleren ook op andere mondziektes, zoals: mondkanker en diabetes. 

Alle informatie die een tandarts opdoet tijdens het bezoek wordt gedocumenteerd. Deze documenten worden online opgeslagen. Op deze manier weet je volgende tandarts wat de stand van zaken is. Of als je in het buitenland een ongeluk krijgt dan kunnen ze de documenten ook opsturen.

Hoe houdt je je gebit gezond?

Er is veel onduidelijkheid over hoe gaatjes ontstaan. De een denkt dat het komt door snoepen en de ander door cola te drinken. Ondanks dat dit niet bevorderlijk is voor de tanden is dit op zichzelf vaak niet de oorzaak.

De grootste oorzaak van een ongezond gebit is het slecht reinigen ervan. Twee maal daags poetsen en flossen is over het algemeen voldoende om een schoon en glanzend gebit te houden, maar een garantie is het nooit.Een goede tandartspraktijk is net zo belangrijk als een goede reiniging. Kies daarom voor de beste tandarts uit Schiedam.

Comments are closed.