EHBO tips bij brandwonden

Veel mensen krijgen te maken met brandwonden, maar weten niet precies hoe hier mee om te gaan. Moest er nou gekoeld worden met warm of koud water, en moeten ze worden afgedekt? Een goede eerste behandeling kan veel pijn tegengaan in een later stadium.

Koelen

Koel de brandwonden minimaal 10 minuten met lauw stromend water. Wanneer het mogelijk is is twintig minuten ideaal. Koel alleen de brandwonden en bescherm de rest van het lichaam tegen afkoeling. Nadat je de wond hebt gekoeld is het belangrijk dat deze zo schoon mogelijk is. Verdere zalfjes of andere smeersels zijn niet nodig. Dek vervolgens de brandwonden af bijvoorbeeld met een steriel gaasje. Wanneer je je twijfels hebt kun je ervoor kiezen naar een arts te gaan. Wanneer je rook of gassen hebt ingeademd is dit ook wenselijk evenals brandwonden door elektriciteit of chemicaliƫn.

Schade en littekens

Wanneer er niet goed en consequent wordt omgegaan met brandwonden is de kans op blijvende littekens groter. Brandwonden kunnen weinig voorstellen maar bij een derdegraads brandwond is het van belang dat er goed wordt gehandeld. Een eerstegraads brandwond, wat wordt gekenmerkt door een rode pijnlijke huid. Vaak is deze binnen 24 uur volledig hersteld. Zonverbranding is hier een voorbeeld van. Bij een tweedegraads brandwond komen er brandblaren op de huid, welke vrij pijnlijk kunnen zijn. De genezing varieert van enkele dagen tot een paar weken. Bij een derdegraads huidverbranding is de volledige huid verwoest waardoor er ook geen gevoelsprikkels meer waar te nemen zijn. Vaak zijn er huidtransplantaties nodig. Bij een vierdegraads brandwond(verkoling) zijn ook structuren zoals spieren en botten aangetast door verbranding. Dit kan vaak niet hersteld worden.

EHBO cursus

Wanneer je goed wilt kunnen omgaan met brandwonden is het raadzaam een EHBO Cursus te volgen. Tegenwoordig is zelfs een EHBO cursus speciaal om goed om te kunnen gaan met levensreddende handelingen bij kinderen. Wanneer je goed beslagen te ijs wilt komen is het verstandig deze cursus ieder jaar te herhalen om je kennis ge-update te blijven houden. Deze cursus is naast ouders ook ideaal voor mensen die werkzaam zijn in de kinderopvang. EHBO aan kinderen vraagt namelijk om veel meer dan alleen het verbinden.

 

Comments are closed.