Gezond de 130 halen is niet onmogelijk

Andrea Maier (36) is onderzoekster aan de VU Ć©n de jongste hoogleraar interne geneeskunde van ons Nederland. Maier denkt dat het best mogelijk is om gezond de leeftijd van 130 jaar te bereiken. Misschien moeten we af en toe eens naar de fysiotherapeut, zoals Medifit, maar over het algemeen kunnen we gezond deze hoge leeftijd halen als we iets tegen ouderdom vinden.

Ouderdomsziekten

Muizen en mensen bevatten namelijk ouderdomscellen. Bij muizen hebben ze al geƫxperimenteerd door deze cellen te verwijderen. De muizen bleven gezond en werden oud. Bepaalde ziekten zijn duidelijk ouderdomsziekte (hier is ook onderzoek naar gedaan en het verband is vastgesteld). Denk aan COPD, suikerziekte en artrose. Maier vindt het niet interessant om de oorzaak van deze ziekten te achterhalen, maar wat de bron is van het veroorzaken van deze ziektes en dat is ouderdom.

Onsterfelijkheid

Mensen moeten volgens haar helemaal geen medicijnen tegen de ziekte slikken, want dat is dweilen met de kraan open. Pak de oorzaak, ouderdom, aan en het probleem is er niet meer. Het lijkt science-fiction, maar wie had gedacht dat we ooit op de maan zouden lopen? Zegt Maier. Er zijn zelfs onderzoekers die menen onsterfelijke organismen in hun laboratorium te hebben. Of dit waar is en of dit het streven moet zijn is te betwisten. En hoe weet je dat? Leef je zelf ook oneindig om het te controleren? Daarom is Maier bezig met het onderzoeken van ouderdom, zodat er ooit een medicijn tegen kan worden ontwikkeld. Andere onderzoekers steunen har plan. Ouderdom is namelijk een ziekte. Er is een relatie tussen oude cellen en ouderdomsziekten als hiervoor werden genoemd.

Gulden middenweg

Als ze een medicijn heeft gevonden dan wordt er een moreel pad bewandeld. Hoe ga je dan dood? Je hebt het dan dus zelf in de hand, maar wil je het zelf in de hand hebben? Het is een zeer filosofisch en ethisch vraagstuk waar je nooit uit komt. Je kunt wel een gulden middenweg nastreven en dat is leeftijd gerelateerde ziekten bestrijden, zoals die suikerziekte of COPD.

Comments are closed.