Gezondheidstips voor ouderen in de winter

Wanneer je een jaartje ouder bent geworden is de winter niet echt het seizoen waar je naar uitkijkt. De gewrichten lopen niet zo soepel, de zon verstopt zich en de kou kan ernstige effecten op jouw gezondheid hebben. De winter gezond doorkomen met een jaartje meer is dan ook niet altijd gemakkelijk. Gelukkig heeft ZuidZorg hier heel wat tips voor!

Blijf bewegen

Het spreekt voor zich dat actief bewegen en bezig zijn belangrijk is. Nooit is dat echter belangrijker dan in de winter. De koude temperaturen zorgen voor de neiging minder te bewegen waardoor je gewrichten te weinig werken en minder soepel zijn. De gouden tip tijdens de winter is dan ook boven alles: blijf bewegen. Komt daar nog eens bij dat een groot probleem bij ouderen aderverkalking is. Een actieve en vitale levensstijl laat de bloedsomloop gesmeerd lopen en lost heel wat van de problemen met aderverkalking op.

Vitamines

De zon is een belangrijke bron van vitamine D, wat op zijn beurt weer de bouwsteen van sterke botten en tanden is. Om jouw niveau aan vitamine D op peil te houden tijdens de winter zul je dan ook meer nodig hebben dan de schaarse zon. Vitaminepillen met vitamine D en producten die veel vitamine D bevatten kunnen hierbij helpen.

Kleding is belangrijk

In de winter is het met een jaartje meer op de teller ontzettend belangrijk je warm te houden. De beste manier om dit te bereiken is meerdere lagen kleding te dragen in plaats van enkel een extra dikke heren trui. Ga hier ook steeds voor een bijpassend hoofddeksel: een mens verliest zowat 10% van zijn lichaamswarmte via het hoofd. Een warme muts gaat dit proces tegen.

Drink!

In de zomer is het niet echt een uitdaging om voldoende vocht binnen te krijgen. Het warme weer dwingt je praktisch om het water met liters naar binnen te kappen. Tijdens de winter is het een ander verhaal en vergeten menige mensen voldoende te drinken. Nochtans is voldoende vocht opnemen nodig om de huid gezond te houden en uitdroging te vermijden.

Vergeet de verwarming niet

Heel wat ouderen verliezen mobiliteit en spenderen als gevolg heel wat uren in dezelfde kamer. Het gevaar op onderkoeling bij onvoldoende verwarming is zeer aanwezig in deze situaties. En een onderkoeld lichaam is ontzettend vatbaar voor infecties. De temperatuur stabiel warm houden biedt hier oplossing. Vergeet ook niet om al even voor het slapen gaan de temperatuur in de slaapkamer op niveau te brengen. Te grote schommelingen zijn funest voor jouw gezondheid.

Nog meer tips of specifieke vragen over zorg? ZuidZorg kan je zeker verder helpen.

Comments are closed.