Heb ik een gehoorbeschadiging?

Iedereen heeft in zijn leven wel eens last van een piep in zijn of haar oor of oorsuizingen, dat is normaal. Meestal zijn dergelijke symptomen het gevolg van harde muziek of plotseling een hard geluid waar de oren aan worden blootgesteld. Iedereen weet dat harde muziek tijdens een concert of bijvoorbeeld de hele dag worden blootgesteld aan een bepaalde toon niet goed is voor het gehoor. Meestal zijn oogbeschadigingen van blijvende aard en in het ergste geval kan zelfs de gehoorbeschadiging zo ernstig zijn, dat (gedeeltelijke) doofheid het gevolg is.

Oorzaken gehoorbeschadiging

Gehoorbeschadiging komt in onze tijd ook steeds vaker voor, zowel bij ouderen als bij jongeren. Een beschadiging aan het gehoor kan verschillende oorzaken hebben zoals een aangeboren afwijking, door medicijngebruik, ziektes zoals een middenoorontsteking. Maar ook het luisteren naar hele harde muziek en het ouder worden kan ervoor zorgen dat u minder goed gaat horen. Bij een audicien kunt u vaak een gratis gehoortest laten uitvoeren mocht u denken aan een gehoorbeschadiging door welke oorzaak dan ook. In sommige gevallen is het raadplegen van een medisch specialist noodzakelijk om de oorzaak van de gehoorbeschadiging te achterhalen.

Kenmerken beschadiging van het gehoor

Een van de eerste symptomen is meestal oorsuizingen, van lichte suizingen tot constant hoorbare oorsuizingen. Een ander symptoom kan zijn dat men in een bepaalde geluidsfrequentie het geluid hard hoort en in een frequentie in de buurt daarvan juist het geluid juist zacht hoort. Bij gehoorschade kan bij iedere aparte frequentie een ander niveau van gehoorschade aanwezig zijn, wat de verschillen in ervaren van geluid in de verschillende frequentiegebieden kan verklaren. Ook kan men bij een gehoorbeschadiging moeite hebben om de richting waar het geluid vandaan komt vast te stellen. Wat ook voorkomt is dat door de gehoorschade de haarcellen in uw oor steeds meer gestimuleerd moeten worden om het geluidssignaal door te geven. Hierdoor gaat u steeds harder praten en moet het volume van de televisie of radio steeds harder worden gezet om het nog te kunnen verstaan.

Comments are closed.