Het verschil tussen een pocketvering matras en traagschuim matras

Slapen is essentieel voor een goede gezondheid, voor goede prestaties en voor een goed gevoel. Wie slecht slaapt, zal daar op alle gebieden hinder van ondervinden. Een matras die bij je past, draagt bij aan een prima nachtrust. Hieronder gaan we in op verschillende matrassen, maar we willen eerst nog even benadrukken wat slapen met je doet. Slapen is natuurlijk heel belangrijk. Tijdens het slapen gebeurt er van alles met je lichaam. Zo heb je verschillende fases, waaronder de REM slaap, waarin je terecht komt. Wil je goede nachtrust hebben? Dan is niet alleen het matras heel belangrijk, maar ook de manier waarop je slaapt. Een goede slaaphouding is dus wel zo wenselijk.

 

Pocketvering matras

Bij een pocketvering matras wordt de matras opgebouwd uit afzonderlijke veren. Afhankelijk van het aantal veren en of er wel of niet met zogenaamde comfortzones is gewerkt, biedt de matras zijn comfort. Een pocketvering matras kopen, betekent dan ook dat je je goed laat informeren over

* het aantal veren,

* de grootte van de veren, die overigens kan verschillen,

* het materiaal waarin de veren zijn ingebed en

* of er wel of geen comfortzones zijn ingebouwd.

Kijk daarbij naar jouw gewicht, want dat zal de matras moeten ondersteunen en naar eventuele zwakkere plekken. Zo zal iemand met een zwakke onderrug op die plek graag extra ondersteuning willen.

 

Traagschuim matras

Van een geheel andere orde is de traagschuim matras. Bij deze matras wordt gebruik gemaakt van schuim, dat onder andere bestaat uit belletjes die lucht opnemen. Wordt de lucht er uit gedrukt doordat je van positie veranderd, dan duurt het even voordat het belletje weer volledig volgezogen is. Daar wijst de naam “traagschuim” op. Het voordeel van dit systeem is dat het het lichaam optimaal ondersteunt. Nadeel is dat dit materiaal bij lage temperaturen hard kan worden en daardoor enige tijd nodig heeft om lichaamswarmte op te nemen en ‘kneedbaar’ te worden. Traagschuim is ideaal voor mensen met gevoelige plekken, met chronische ziekten en voor mensen die bedlegerig zijn.

 

Kiezen

Een matras kopen is een persoonlijke zaak. Niet ieder matras is zo maar voor iedereen geschikt. Een paar tips die kunnen helpen om de meest geschikte matras aan te schaffen.

  1. Zoek naar informatie. Ga niet zo maar op advies van anderen af.
  2. Wil je een pocketvering matras kopen, zorg dan dat je precies aan kunt geven waar je wel en waar geen comfortzones wilt. Vraag ook duidelijk of de matras geschikt is voor jouw lichaamsgewicht, zeker wanneer je iets zwaarder gebouwd bent.
  3. Bespreek vooraf wat er aan de huidige matras niet zo goed was.
  4. Kies eventueel voor twee verschillende matrassen. Voor de een een pocketvering matras en voor de andere een traagschuim.
  5. Ga niet af op koopjes. Een matras moet 10 tot 15 jaar mee en bepaalt hoe je je ’s ochtends voelt.

 

Comments are closed.